Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράσταση στα αρχαία ελληνικά από μαθητές δημοτικού στην αρχαία Ήλιδα

Πως μπορεί να παρουσιαστεί η Αρχαία Ήλιδα μέσα από τα μάτια, τις φωνές και τον χορό  των παιδιών; Σε όλο της το μεγαλείο, που πάλει τις χορδές στις καρδιές όσων παρακολουθούν ένα αρχαίο δρώμενο.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Μαρινόπουλος, μιλά με συγκίνηση για την μητέρα πόλη των Ολυμπιακών αγώνων.

Δίπλα στην αρχαία Ολυμπία, παρά τον Πηνειό ποταμό, της Ήλιδος τα μεγάλα «ανοικτά οικοδομήματα, προορισμένα δια τας γυμναστικάς και σωματικάς ασκήσεις», φιλοξενούσαν αθλητές για πάνω από 1.200 χρόνια, καθώς ήταν η διοργανώτρια πόλις-κράτος των Πανελλήνιων Αγώνων, “των Ολύμπιων”.

Το 2ο δημοτικό σχολείο της Γαστούνης επαναλαμβάνει εκείνο το τελετουργικό με την ίδια ευλάβεια, ακολουθώντας τα βήματα των προθιέρειων.

Η Ελένη Μαυροειδάκου, διευθύντρια 2ου δημοτικού σχολείου Γαστούνης, εξηγεί τα σχέδια δράσεως του σχολείου, το οποίο ανεβάζει το έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με απόδοση του κειμένου στα αρχαία ελληνικά. Η πόλη που κατάφερε να καταστήσει την εκεχειρία τρόπο λειτουργίας κατά την διάρκεια των αγώνων, διεκδικεί την συνυφασμένη με τους αγώνες κατάπαυση των εχθροπραξιών. Βεβαίως η εκεχειρία ίσχυε για τις ελληνικές πόλεις και όχι για τον λεγόμενο βαρβαρικό κόσμο. Όμως πέρα από την ολιγοήμερη ειρήνη που επιτυγχανόταν χάρη στους αγώνες, οι συμμετέχοντες σε αυτούς είχαν την ευκαιρία να βρεθούν πιο κοντά τα αντίπαλα κράτη και να κατανοήσουν τις ανύπαρκτες διαφορές τους.  

Σήμερα οι μαθήτριες του δημοτικού σε ένα χορό που αντιγράφει τις κινήσεις των αρχαίων, εναποθέτουν στον Θέρμιο Απόλλωνα, προστάτη της εκεχειρίας, τις ικεσίες τους για το μέλλον. Η Ήλιδα συνδεδεμένη άμεσα με την καλλιέργεια του σώματος και του πνεύματος και με την οργάνωση των Αγώνων στην Ολυμπία, κατάφερε να υλοποιήσει το Ολυμπιακό Ιδεώδες, κληρονομιά σε έναν κόσμο που αναζητά ως πρόσημο το πολιτισμένος.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More