Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρατείνεται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Στο Μεσόλακκο Γρεβενών. 28 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαΐου 1995, στο χωριό παραμένουν λίγοι κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι, που ακόμη περιμένουν τη μετεγκατάσταση σε άλλο σημείο, λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Επέλεξαν να μην κάνουν χρήση άτοκου δανείου για αγορά κατοικίας στα Γρεβενά ή την Κοζάνη, περιμένοντας τη μετεγκατάσταση, για να μην απομακρυνθούν από τον τόπο τους. Κάποιων τα σπίτια είναι μη κατοικήσιμα και εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, τα οποία διαμορφώνουν χρόνο με το χρόνο ώστε στοιχειωδώς να μπορούν να τους στεγάσουν.

Στο Μεσόλακκο, το Καλόχι και το Καλαμίτσι Γρεβενών, οι κάτοικοι απαλλάσσονταν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ έως και το τέλος του 2022. Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ ισχύει και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη από την καταβολή ΕΝΦΙΑ συνεχίζουν να απαλλάσσονται επίσης, οι κάτοικοι

στους Ανάργυρους Φλώρινας,

οι πληγέντες από το σεισμό του 2020 σε Σάμο, Ικαρία και Χίο,

από τις πυρκαγιές του 2021 στους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Ευβοίας,

από τις φωτιές στις 23 κ 24 Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Αττικής και της Κορινθίας

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ προβλέπεται και για πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το 2023 στη φορολογική διοίκηση, η οποία ισχύει για τα επόμενα δύο έτη. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές όπως στο δήμο Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου και στη Θεσσαλία.

Στα όρια του δήμου Τυρνάβου έχουν κατεδαφιστεί μέχρι στιγμής 149 κόκκινα κτίρια, ενώ αναμένονται κι άλλες κατεδαφίσεις καθώς σε νέους ελέγχους, υπήρξαν κίτρινα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More