Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα του Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Έβρου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η παρουσίαση του EvrosMeta της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προβολής, Διαβούλευσης και Παρακολούθησης για του Στρατηγικό Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και του Προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρου Μπένου το οποίο θα χρηματοδοτήσει όλες τις μελέτες.

Η ιστοσελίδα EvrosMeta η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε, πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην κατάθεση προτάσεων για την ανασυγκρότηση του νομού, αλλά και για την παρακολούθηση όσων θα γίνουν. Οι πολίτες και οι φορείς θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, να παρακολουθούν τον σχεδιασμό της ειδικής επιτροπής.

Οι άξονες

Πέντε θα είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί και θα αναπτύξει.

Άξονας 1: Αγροτική Ζωή Αναδιαμόρφωση του πρωτογενή τομέα του Έβρου και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

Άξονας 2: Νέο Δάσος & Υποδομές Ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Έβρου σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών.

Άξονας 3: Επενδύσεις Αναδιάταξη του εργασιακού, οικονομικού και επενδυτικού μοντέλου για μια καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Άξονας 4: Βιώσιμη Ανάπτυξη Δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Άξονας 5: Κόμβος Εξωστρέφειας Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία: ο Έβρος ως brand name.

Τόσο από τις επαφές του κ. Μπένου το τελευταίο τριήμερο με τοπικούς φορείς του νομού όσο και από τις από κοινού δηλώσεις χθες στη Δαδιά με τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο διαπιστώθηκε ότι το Δημογραφικό είναι το μέιζον πρόβλημα και είναι ισοδύναμο των επιπτώσεων που έχει η περιοχή από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Αντιμετώπιση δημογραφικού

Αυτό που έγινε κατανοητό και όπως φαίνεται θα απασχολήσει και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι ότι ο Έβρος και γερνάει και λιγοστεύει και εδώ όλοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους Εκτός του δημογραφικού μερικά από τα αιτήματα που κατατέθηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις με την τοπική κοινωνία εστιάζονται στην αναβάθμιση του κάθετου άξονα, στην εφαρμογή ειδικού φορολογικού καθεστώτος, που θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές απώλειες της περιοχής εξαιτίας της διασυνοριακότητας, στην εξεύρεση προγραμμάτων που θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στον Έβρο ώστε αυτές να παραμείνουν,στην άμεση εφαρμογή του αναδασμού κλπ .

Υπουργοί, γενικοί γραμματείς, Πανεπιστήμιο και το «Διάζωμα» σε μια από κοινού σύσκεψη για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής, αξιολογούν όσα βήματα έχουν γίνει και δρομολογούν τα επόμενα με την προσθήκη του «αρώματος της κοινωνίας» που έλαβαν τις τρεις αυτές μέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Μπένος.

Ο κ. Τριαντόπουλος υποσχέθηκε πως μέσα στο 2024 θα παραδώσουν το έργο που πρέπει να φέρουν εις πέρας αξιοποιώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η 1η φάση του Masterplan τελειώνει στις 30 Μαρτίου ακολουθεί η πρόσκληση της Διαχειριστικής Επιτροπής της περιφέρειας, αμέσως μετα το επίσημο μέρος της επίσημης διαβούλευσης μέχρι τον Ιούλιο, το οποίο θ παραλάβει ξανά η Διαχειριστική Αρχή. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η τελική έγκριση του προγράμματος που χαρακτηρίζεται ολιστικό ανθρωποκεντρικό Ευρωπαϊκό το οποίο όπως ελεχθη θα δέχεται επιχορηγήσεις από όλες τις πηγές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επόμενη συνάντηση της ειδικής επιτροπής ορίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου και κάθε μήνα όσο χρειαστεί θα πραγματοποιείται στη Δαδιά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More