Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πασάδες στα Γιάννενα»: Θεατρικές διαδρομές στα σοκάκια του κάστρου

Μια αφηγηματική μυθοπλασία στους θρύλους και την ιστορία των Ιωαννίνων. Μια εμπειρία θεατρικής έκφρασης σε έναν εναλλακτικό περιβάλλον. Η δράση «Πασάδες στα Γιάννενα» ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο του Pamvotis Lake Project, με στόχο την αναζωογόνηση και διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Στόχος μέσα από αυτή την καινοτόμα και εξωστρεφή προσέγγιση είναι η ενθάρρυνση/προτροπή των συμμετεχόντων, όλων των ηλικιακών βαθμίδων, να επισκεφτούν τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης, εκεί όπου ο καθένας μπορεί να μάθει λεπτομερώς και εκτενώς για την ιστορία των Ιωαννίνων, κάνοντας πιο ελκυστικό τον θεματικό τουρισμό για όλους τους μήνες του έτους.

Η διαδρομή που ακολουθείται, στην 90λεπτη περιήγηση περιλαμβάνει στάσεις σε εξωτερικούς χώρους μνημείων εντός της Καστροπολιτείας, καθώς και ένα μικρό μέρος της παραλίμνιας ζώνης.

«Κάνουμε μία περιπατητική περιήγηση στο κάστρο των Ιωαννίνων, λέμε ιστορίες όπως έχουν διαφυλαχθεί όλα αυτά τα χρόνια από την προφορική παράδοση, τις «ζωντανές βιβλιοθήκες», τους γέροντες της περιοχής μας, και συνεχίζουμε κι εμείς με δικά μας γραπτά. Μέσα στα σοκάκια των Ιωαννίνων σε σημεία που συνέβησαν σημαντικά τοπόσημα αναπαριστούμε και διηγούμαστε πράγματα», όπως ανέφερε η φιλόλογος, Έλλη Παπαδοπούλου στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3.

«Ο επισκέπτης μπορεί να διαδράσει μαζί μας, να ενημερωθεί για γνωστά γεγονότα, αλλά και να παρακολουθήσει θεατρικά δρώμενα και να συμμετέχει και ο ίδιος», ανέφερε η συγγραφές-θεατρολόγος, Χριστίνα Τζιάλλα, τονίζοντας επίσης ότι στόχος είναι να μεταφερθούν οι επισκέπτες στην εποχή των πασάδων.

«Είναι το ευρύτερο πρότζεκτ, στο οποίο εντάσσονται οι «Πασάδες στα Γιάννενα. Το Pamvotis Lake Project εστιάζει γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα τοπόσημα των Ιωαννίνων, όπως είναι η λίμνη Παμβώτιδα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του project.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More