Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πατέρας απειλούσε την ανήλικη κόρη του να κάνει έκτρωση- Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σε καταγγελία προχώρησε ανήλικη μαζί με την μητέρα της και εν διαστάσει σύζυγο ενός 57χρονου, αναφέροντας ότι ο 57χρονος απειλούσε τη 17χρονη κόρη του να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Για το ζήτημα και τι αναφέρει ο νόμος για την οικογενειακή μέριμνα και πως προκύπτουν θέματα ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 ο Στάθης Κουτσοχήνας, δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Η διενέργεια της τεχνητής διακοπής της κύησης, ειδικά μιας ανήλικης αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση ιατρικής επέμβασης. Η ύπαρξη προηγούμενης συναίνεσης του ασθενή για οποιαδήποτε ιατρική πράξη αποτελεί μια έκφανση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας θέτει ως τεκμήριο ικανότητας για την παροχή έγκυρης συναίνεσης την ενηλικίωση του ασθενούς. Καταρχήν οι ασκούντες τη γονική μέριμνα δύνανται να αποφασίζουν για την υποβολή ή μη σε κάποια ιατρική πράξη, ωστόσο η διακοπή κύησης είναι μια εξαιρετική περίπτωση ιατρικής επέμβασης, όπου το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκφράζεται με τη λήψη απόφασης και από την πλευρά της ανήλικης», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων κ κ.Κουτσοχήνας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More