Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προβληματισμός για τον εντοπισμό ραδιενεργών ουσιών στα απορρίμματα που πάνε για διαχείριση

Με αφορμή το θέμα του εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών, στα απορρίμματα που προωθούνται απ’ τους δήμους προς την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Παλαιόχουνης Αρκαδίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, απέστειλε επιστολή στο σύνολο των δήμων της Περιφέρειας.

Επισημαίνει τα βασικά στοιχεία και τις διαπιστώσεις που προέκυψαν στην πρόσφατη σύσκεψη της Τρίπολης και θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους οι δήμοι.

Οι δήμοι θα πρέπει να προμηθευτούν, φορητό μηχάνημα ανίχνευσης ραδιενέργειας, το οποίο θα ταυτοποιεί και το ραδιοισότοπο που περιέχεται στα σκουπίδια.

Η προμήθεια του μηχανήματος θα βοηθήσει πολύ και στην πρόληψη, αφού θα μπορούν να ελέγχονται ακόμα και οι κάδοι των απορριμμάτων, σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων, καθώς και ο χρόνος ημιζωής των ραδιενεργών στοιχείων που ίσως εντοπίζονται.

Το απορριμματοφόρο με το ραδιενεργό φορτίο, θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό χώρο, τον οποίο θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί απ’ την συσκευή ελέγχου, ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.

Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συστηματικοί

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More