Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Απόφαση για τα σοβαρά προβλήματα των παραγωγών

Σοβαρότατα πλήγματα έχουν υποστεί, όλο αυτό το διάστημα, οι παραγωγοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό, προκύπτει απ’ τη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο της Πελοποννήσου.

Οι διευθυντές των ΔΑΟΚ, όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, παρέθεσαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι καλλιέργειες έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά.

Ο καύσωνας, οι αιφνιδιαστικές ισχυρές και επίμονες βροχοπτώσεις, το χαλάζι, η ακαρπία, ο περονόσπορος, η προβληματική άρδευση, η κλιματική αλλαγή, είναι μερικά απ’ τα αιτία αυτής της κατάστασης που εξωθεί τους λίγους αγρότες και καλλιεργητές, σε έξοδο απ’ το επάγγελμα.

Έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά, μήλα, αχλάδια, κεράσια σιτηρά.

Προβλήματα που επηρεάζουν ζωτικά, το εισόδημα των αγροτών, αλλά και ένα σωρό άλλες δράσεις του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας.

Αρκετές απ’ τις ζημιές δεν καλύπτονται απ’ τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και το Ευρωπαικό Ταμείο της Κλιματικής Κρίσης.

Στην πολύωρη συζήτηση, εκφράστηκε η αναγκαιότητα να υπάρξει μία συγκροτημένη αγροτική πολιτική, ώστε να μην επέλθει η οριστική εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Κατά πλειοψηφία, πέρασε και μία σχετική πρόταση – απόφαση.

Δύο, άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν απ’ τις παρατάξεις Γιώργου Δέδε και Γιώργου Κάτσαρη δεν βρήκαν ανταπόκριση στις ψηφοφορίες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More