Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλατανιάς Χανίων – Τα προβλήματα που άφησε η κακοκαιρία στην παραλία

Σε μήκος περίπου 100 μέτρων έχει υποχωρήσει η παραλία του παραθαλάσσιου τουριστικού θέρετρου του Πλατανιά στα Χανιά, λόγω της κακοκαιρίας που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο- Νοέμβριο.   

Ο Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, εξηγεί πως πρόκειται για ένα μικρό τμήμα της παραλίας, που υπέστη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσεως, αλλά το αποτέλεσμα δημιουργεί άσχημη εντύπωση ειδικά για τους επισκέπτες, που αναμένονται το καλοκαίρι. Το χωριό, που τείνει να καταστεί προάστιο των Χανίων, είναι χτισμένο επάνω στον λόφο.

Η διάβρωση των ακτών ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσεως είναι κάτι που θα απασχολήσει όλες τις παράκτιες κοινότητες και άμεσα. Θύματα αυτού του φαινομένου είναι μεταξύ πολλών άλλων και οι παραλίες στην Κρήτη. Ανάμενα στα Χανιά και το Μάλεμε, η μήκους 22 χλμ. παραλία του Πλατανιά ξεκινάει δυτικά από τον ποταμό Κερίτη και εκτείνεται ανατολικά ως την Αγία Μαρίνα. Μάλιστα οφείλει το όνομα της στα πολλά πλατάνια που φύονται δίπλα στο ποτάμι. Είναι οργανωμένη σε όλο το μήκος της, με ξαπλώστρες και ομπρέλες που ανήκουν σε ξενοδοχεία, μπαρ και καφετέριες. Σχεδόν άπαντες εκμεταλλεύτηκαν κάθε σπιθαμή γης και επεξέτειναν τις επιχειρήσεις τους δίπλα στο κύμα. Επάνω στον αιγιαλό, υπήρχαν πολλές παράνομες κατασκευές, που κατέπεσαν και οι επιχειρηματίες, οι υπεύθυνοι για την παρανομία διαμαρτύρονται για τα μαγαζιά τους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που αυθαιρέτησαν τόσα χρόνια, όπως εξηγεί ο κ. Μαλανδράκης, έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα επιτραπούν νέες παρανομίες και το καθεστώς που θα ισχύσει θα σέβεται απόλυτα τους πολεοδομικούς κανόνες και τους νόμους. Το θέμα είναι γιατί συνεχίστηκε τόσα χρόνια.

Δυστυχώς η μελέτη για την θωράκιση των ακτών της Κρήτης από καταστροφές, που ανέλαβε να γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει ολοκληρωθεί.  

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2012 διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο «χάνεται» ένα μέτρο από την παραλία του Πλατανιά.[1] Μελέτες το 2017 από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης δεν είχαν αποτελέσματα επί του εδάφους, που συνεχίζει να χάνεται στην θάλασσα.

Για να μπορέσει να επιχειρήσει ο Δήμος κυρίως για λόγους ασφάλειας, κατοίκων και τουριστών, ζήτησε να έχει μια αποτύπωση της καταστάσεως και περιμένει το O.K. για να παρέμβει και να απομακρύνει κατασκευές και χαλάσματα επί του αιγιαλού, λέει ο κ. Μαλανδράκης, Ωστόσο, δεν διευκρίνισε από ποιόν ζήτησε την αποτύπωση της καταστάσεως και από ποιόν περιμένει το πράσινο φως για να καθαρίσει την περιοχή. Όχι βέβαια, από τον μελετητή, αλλά μάλλον από την Περιφέρεια, η οποία φαίνεται πως έχει την ευθύνη για όλες τις καθυστερήσεις και την μη ολοκλήρωση των μελετών.

 Όπως είπε ο κ. Μαλανδράκης, «για την ακρίβεια πρόκειται για μια προμελέτη, με μια εναέρια αποτύπωση από ντρόουν, που επίσης δεν έχει παραδοθεί, σχετικά με το που ακριβώς βρίσκεται η γραμμή του αιγιαλού». Τόνισε μάλιστα ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει αλλά δεν μπορούσε να ρισκάρει να βάλει μηχανήματα για την απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών.

Μόλις σήμερα πήραν ένα πρώτο δείγμα, το οποίο δεν ήταν αυτό που περίμεναν και αναμένεται σε 15 ημέρες να πάρουν το “Ο.Κ.” για να απομακρυνθούν όσα καταστρέφουν το φυσικό κάλος και το περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι επίκεινται οι δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο, το θέμα δεν δείχνει να λυσιτελεί και οι δημότες θα βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, χαλασμάτων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.   

[1] Περιφέρεια Κρήτης, Προγραμματική Σύμβαση για τη διάβρωση και την προστασία των ακτών του κόλπου Χανίων, 29/08/2012, https://old.crete.gov.gr/press-releases/2012-08-29-15-44-40-sp-295276704/

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More