Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλημμύρες Θεσσαλία: Κάθε ανθρώπινη ιστορία και μία γροθιά στο στομάχι – Οδοιπορικό της ΕΡΤ

Αγώνα επιβίωσης δίνουν καθημερινά οι δοκιμαζόμενοι κάτοικοι του Θεσσαλικού Κάμπου. Πολλοί είναι οι άστεγοι και ακόμη περισσότεροι όσοι έχουν χάσει κάθε εισόδημα. Γροθιά στο στομάχι η εικόνα των 10 κτηνοτρόφων του Βλοχού Καρδίτσας που κοιμούνται στο προαύλιο της Εκκλησίας, δίπλα στο νεκροταφείο του χωριού, καθώς δεν θέλουν να αφήσουν τα λιγοστά ζώα τους που έμειναν ζωντανά. Στο υπόστεγο της εκκλησίας που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, κοιμούνται επί 9 ημέρες, με δανεικά ρούχα και κλινοσκεπάσματα, δίπλα στα μνήματα των συγχωριανών τους, ως άγρυπνοι φρουροί, για τα λίγα ζωντανά που τους απέμειναν.”Ευτυχώς τώρα έχουμε φως, έφερε ο δήμος κάτι γεννήτριες εδώ, καθόμαστε όλοι εδώ μαζί παρεούλα, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε ως το τέλος“, είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ.

Στην πολύπαθη Ψαθοχώρα, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να καθαρίζουν τις περιουσίες τους και να μαζεύουν τα κομμάτια τους, υπάρχουν όμως και εκείνοι που δε μπορούν να το κάνουν, αφού είδαν τις οικίες τους να καταρρέουν”.

Σε μια στιγμή όλα χάθηκαν για τον κ. Γρηγόρη και τη σύζυγό του. Το σπίτι που στέγασε την οικογένειά τους τα τελευταία 60 χρόνια καταστράφηκε. Η στέγη κατέρρευσε και όλο το σπίτι γέμισε μπάζα. 

Στη Γιάννουλη της Λάρισας τα νερά υποχώρησαν και τώρα οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη. Το καβαλέτο του εικαστικού Γιάννη Χρηστάκη, κολυμπά ακόμα στα λασπόνερα του υπογείου του και όπως ο ίδιος λέει 150 έργα χάθηκαν, περισσότερες από 100 λιθογραφίες, πολλές από τον 19ο αιώνα.

Πιο πέρα, ένας παππούς λυγίζει όταν αναγκάζεται να πετάξει τα λασπωμένα παιχνίδια των εγγονιών του. Δακρυσμένος λέει ότι υποσχέθηκε στα παιδιά ότι τα παιχνίδια δεν θα πάθουν τίποτα.

Στο αυτοκίνητό του κοιμάται, αλλάζει ρούχα και ξεκουράζεται ο κος Γιώργος την τελευταία εβδομάδα. Τις υπόλοιπες ώρες προσπαθεί να διώξει τις λάσπες από την περιουσία του.

Όπως λένε οι πληγέντες στην κάμερα της ΕΡΤ, κάποιοι πήραν την πρώτη οικονομική ενίσχυση και τώρα περιμένουν την αυτοψία, για να λάβουν την υπόλοιπη αποζημίωση που δικαιούνται. 

Η ΕΡΤ στους Σοφάδες του νότιου Πηλίου

Το οδοιπορικό της ΕΡΤ σε χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας συνεχίζεται στο νότιο Πήλιο, στη Μηλίνα που υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά, στο Ερμίτσι, στην Κυψέλη στο Φύλλο. Χωριό-φάντασμα θυμίζουν οι Σοφάδες Καρδίτσας: χαλάσματα, λασπωμένα απομεινάρια από κατεστραμμένα έπιπλα και παλιά υπάρχοντα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα. Στη Μηλίνα του Παγασητικού, δρόμοι, σπίτια και μαγαζιά παραμένουν στη λάσπη -παρά τις εργασίες αποκατάστασης- ενώ ακόμα υπάρχουν αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα.

ΕΡΤ – Οδοιπορικό: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Βαλέρια Δολαψάκη, Κώστας Νούσης, Θοδωρής Παναγιωτίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More