Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ποιοι είναι οι Ζillennials”;

“Zillennials” – «Οι Διαχρονικοί»: Η νεότερη μικρογενιά έχει όνομα.

Υπήρξε μια εποχή που η Τζουλιάνα Ολάρτε, μια 26χρονη ταξιδιωτική δημοσιογράφος που ζει στη Νέα Υόρκη, δεν μπορούσε να καταλάβει πού ταιριάζει από την άποψη της γενιάς.

Η αδελφή της, της γενιάς Z, η οποία είναι 16 ετών, αποκαλεί μερικές φορές την Ολάρτε «τσαχπίνα», είπε. Ο όρος χρησιμοποιείται από τη γενιά Z για να αναφέρεται σε «πράγματα των Millenials που είναι κάπως ξενέρωτα», σύμφωνα με την Ολάρτε. «Η αδελφή μου με βλέπει ως μια νεαρή Millenial, και οι Millenials με βλέπουν ως γενιά Z», είπε.

Ο όρος Millenial (γνωστός και ως γενιά Υ) αναφέρεται σε όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, ενώ ο όρος γενιά Ζ αναφέρεται σε όσους γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2012, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Κατά μήκος των θολών ορίων στο μεταίχμιο των δύο γενεών, μεταξύ της γενιάς Y και Z, ζουν οι «Ζillennials».

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον όρο Ζillennials, στο κολέγιο, είπα «αυτή είμαι εγώ», είπε η Ολάρτε.

«Οι Ζillennials αναφέρονται σε μια μικρή ομάδα που γεννήθηκε μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000», δήλωσε η Ντέμπορα Καρ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Βρίσκονται στο μεταίχμιο της γενιάς Z και της χιλιετίας, γι’ αυτό και ο συνδυασμός της ετικέτας zillennial αντί millenial».

Οι «διαχρονικοί» γεννήθηκαν περίπου μεταξύ 1992 και 2002, αλλά δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο αποκοπής στο οποίο να συμφωνούν οι ειδικοί, δήλωσε η Καρ. Ρωτήστε όμως έναν Ζillennial και ίσως σας πει ποιος είναι.

Η αδελφή της Ολάρτε και άλλα μέλη της «γενιάς Ζ μεγάλωσαν με ένα τηλέφωνο στο χέρι και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχασαν τίποτα», δήλωσε η Ολάρτε. Μια δεκαετία νωρίτερα, «είχαμε το iPod Touch για να κατεβάζουμε μουσική από το διαδίκτυο και κάναμε μετατροπείς YouTube σε mp3».

Η τεχνολογία συχνά χωρίζει τις γενιές

Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι γενιές μεγαλώνουν με την τεχνολογία και τη χρησιμοποιούν είναι ένας ισχυρός διαχωριστικός παράγοντας στον ορισμό των γενεών.

Οι Ζillennials βρίσκονται ανάμεσα στις γενιές των Millennials, οι οποίοι θεωρούνται ψηφιακοί πρωτοπόροι, και της γενιάς Ζ, οι οποίοι θεωρούνται ψηφιακοί γηγενείς που δεν γνώρισαν ποτέ τη ζωή πριν από τις οθόνες.

«Μεγαλώσαμε με την τεχνολογία σε όλη μας τη ζωή, αλλά δεν είμαστε χορευτές του TikTok όπως η γενιά Z, αλλά επίσης δεν ήμασταν στο MySpace όπως οι χιλιετείς», δήλωσε η Σαμπρίνα Γκριμάλντι, 23 ετών. Ξεκίνησε το “Zillennial Zine”, έναν κυρίως διαδικτυακό ιστότοπο για τη μικρογενιά της, το 2021.

Η Γκριμάλντι έχει έναν μικρότερο αδελφό που είναι γενιά Z και έναν μεγαλύτερο αδελφό που είναι χιλιετίας. «Σε όλη μου τη ζωή, μου έλεγαν ότι είμαι χιλιετίας ή νέα γενιά Z. Πραγματικά ταυτίζομαι και με τα δύο, αλλά επίσης δεν ταυτίζομαι καθόλου», δήλωσε.

Τα πιο δημοφιλή άρθρα της ιστοσελίδας της έχουν καλύψει θέματα όπως το τι να φορέσει κανείς στις συναυλίες του Χάρι Στάιλς και της Τέιλορ Σουίφτ, «τα καλύτερα άνετα παιχνίδια Nintendo Switch» και συνταγές εμπνευσμένες από την τάση της Γιούτα για βρώμικη σόδα στο TikTok, η οποία περιλαμβάνει το χύσιμο κρέμας γάλακτος σε σόδα, δήλωσε η Γκριμάλντι.

Μεταξύ των διασημοτήτων που θεωρεί μέρος της ομάδας των διαχρονικών της είναι η Ζεντάγια και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Σαμπρίνα Κάρπεντερ.

«Είμαστε κάτι σαν αυτό το περίεργο, ενδιάμεσο έδαφος για το οποίο κανείς δεν μιλάει, το οποίο είναι επίσης νέο και καταλαβαίνει τα πράγματα, στην αρχή της καριέρας μας και ανακαλύπτει τον κόσμο ως ενήλικας», είπε. «Το πιο παρεξηγημένο πράγμα για εμάς είναι ίσως η ύπαρξή μας».

Γιατί, τέλος πάντων, βάζουμε ταμπέλες στις γενιές;

Εκτός από την κοινή σχέση με την τεχνολογία, τα μέλη μιας γενιάς ή μιας γενιάς γέννησης συχνά μοιράζονται κρίσιμες εμπειρίες ζωής, δήλωσε η Καρ.

Για τη «Μεγαλύτερη Γενιά», αυτό περιλαμβάνει την κλήση να υπηρετήσουν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε. Για τους baby boomers, – (η γενιά των μπέιμπι μπούμερ ορίζεται συνήθως ως τα άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και το 1964) το να έχουν μεγαλώσει μαζί ως νέοι ενήλικες στην ταραχώδη δεκαετία του 1960 αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό. Η γενιά Χ γεννήθηκε μετά τους boomers, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η γενιά Z φοίτησε στο λύκειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχασε σημαντικά νεανικά ορόσημα. Για τους Αμερικανούς, αυτό μπορεί να είναι μόνο ο χορός αποφοίτησης και οι παραδοσιακές αποφοιτήσεις.

«Ορισμένες γενιές απορρίπτουν τις ετικέτες που τους δίνουν οι άλλοι και ορισμένες γενιές υιοθετούν το όνομα, αν αισθάνονται ότι ταιριάζει σε αυτές και τις αξίες ή τις διαφορές τους», δήλωσε ο Τζέισον Ντόρσεϊ, ερευνητής γενεών και πρόεδρος του κέντρου Generational Kinetics, μιας εταιρείας ερευνών γενεών.

«Διαπιστώνουμε ότι οι διαχρονικοί συχνά απομακρύνονται από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα της χιλιετίας που προσπαθούν να αποφύγουν ή να μην αναπαράγουν, όπως οι clickbait -(από το click, κλικ, και το bait, δόλωμα) είναι υποτιμητικός όρος που περιγράφει το περιεχόμενο ιστοσελίδων που έχει ως στόχο την αποκόμιση κερδών από την διαδικτυακή διαφήμιση, σε βάρος της ποιότητας ή της ακρίβειας του άρθρου) ιστορίες για το ότι συμπεριφέρονται με δικαίωμα ως ενήλικες ή ότι έχουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώνοντας ότι οι διαχρονικοί απομακρύνονται επίσης από τους εφήβους και τις εφηβικές τάσεις που αισθάνονται πολύ νέοι.

Ορισμένοι χιλιετείς, επίσης, αποφεύγουν την ταμπέλα που τους έχει δοθεί επειδή πιστεύουν ότι έχει αρνητική χροιά και τους ξεπουλάει, δήλωσε ο Ντόρσεϊ.

«Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με πολλά δημοφιλή μιμίδια για τους χιλιετείς που δεν εργάζονται, είναι συχνά η μεγαλύτερη γενιά στο εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας και συχνά οι μεγαλύτερες γενιές διευθυντών», είπε.

Δεν μπορούμε να τα βρούμε όλοι μαζί;

Ενώ οι Ζillennials συχνά αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν ούτε με τη γενιά Z ούτε με τους χιλιετείς, ο Ντόρσεϊ δήλωσε ότι η μεσαία ζώνη που καταλαμβάνουν έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

«Στο κέντρο ερευνών μας, έχουμε δει ότι άτομα όπως οι διαχρονικοί συχνά καταλήγουν να έχουν ένα πλεονέκτημα επειδή τείνουν να γνωρίζουν καλύτερα και τις δύο γενιές πριν και μετά τη δική τους», είπε.

Η έρευνα της εταιρείας του έχει δείξει ότι η γενιά Z συνδέεται περισσότερο με κοινωνικούς σκοπούς από τους χιλιετείς, ενώ οι διαχρονικοί ενδιαφέρονται ομοίως περισσότερο από τους χιλιετείς όταν πρόκειται για κοινωνικά θέματα.

Οι άνθρωποι της γενιάς Z «ενδιαφέρονται πολύ για τον περιβαλλοντισμό, προσπαθώντας να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα και να μειώσουν τα πλαστικά τους απόβλητα». δήλωσε ο Γκριμάλντι.

Από νεαρή ηλικία, οι Ζillennials έχουν μάθει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Κaρ. «Έχουν μεγάλη επίγνωση των απειλών για τον πλανήτη αλλά γνωρίζουν επίσης ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα τους (σκεφτείτε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ)», δήλωσε η Καρ.

Ωστόσο, τα στερεότυπα που δημιουργεί η κοινωνία για τις γενιές είναι απλώς στερεότυπα, δήλωσε η Καρ.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε γενιά νέων ανθρώπων έχει τους δικούς της αγώνες και ότι αντιμετωπίζει όσο καλύτερα μπορεί τον κόσμο που δημιούργησαν γι’ αυτήν οι προηγούμενες γενιές», είπε.

Ο Φίλιπ Κοέν, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, χαρακτηρίζει τις ετικέτες των γενεών ανούσιες.

«Οι έμποροι και οι ιντριγκαδόροι θα θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα ονομάσουν μια «γενιά» ή μια «μικρογενιά» για κλικ και οπαδούς», έγραψε ο Κοέν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Είναι όμως χωρίς νόημα να το κάνουμε αυτό προτού μάθουμε τι είναι αυτό που μελετάμε και γιατί».

«Οι κοινωνικές επιστήμες δεν δίνουν μεγάλη σημασία στον διάλογο για τις «γενιές», επειδή πρόκειται κυρίως για επιφανειακή διαφημιστική εκστρατεία», είπε.

Δοκιμάστε να το πείτε αυτό σε έναν χιλιετή, για παράδειγμα.

Η Γκριμάλντι πιστεύει ότι είναι στο χέρι κάθε γενιάς να ενωθεί για να υποστηρίξει την επόμενη ομάδα ανθρώπων που θα μεγαλώσει στην κοινωνία μετά από αυτήν – τόσο το καλύτερο για να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και η γενιά της, όπως είπε, είναι ήδη σε αυτό το έργο.

«Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα γενιά υπάρχει αυτή η διαφωνία για το ποιος είναι χάλια και γιατί είναι χάλια, και νομίζω ότι ως διαχρονική γενιά προσπαθούμε να το σταματήσουμε αυτό όσο μπορούμε», δήλωσε η Γκριμάλντι. «Δεν χρειάζεται να μισούμε κάθε νέα επερχόμενη γενιά».
«Όλοι μαζί μεγαλώνουμε συλλογικά αυτές τις νέες γενιές», είπε. «Ας επικεντρωθούμε στο να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More