Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτική αντιπαράθεση στη «σκιά» του ναυαγίου – Εκατέρωθεν πυρά για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε η ΠτΔ

Στη βαριά σκιά του τραγικού ναυαγίου ανοικτά της Πύλου που συγκλονίζει τη χώρα, επανέρχεται στην πολιτική αντιπαράθεση η συζήτηση για τις ευθύνες της Ευρώπης στη μεταναστευτική πολιτική, ενώ οι επιχειρήσεις των αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Τα άθλια δίκτυα διακινητών πρέπει να βρουν την απάντηση που τους αξίζει και αυτό γίνεται μόνο μέσα από μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, την οποία η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Κλιμάκια όλων των κομμάτων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή. Στην Καλαμάτα βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισκέφθηκε το νοσοκομείο και το κεντρικό λιμεναρχείο, συνεχάρη τους ανθρώπους του λιμενικού, θέτοντας όμως και συγκεκριμένα ερωτήματα για τα πρωτόκολλα έρευνας και διάσωσης.

«Δεν θέλω να επιρρίψω καμιά ευθύνη στους άντρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Θέλω όμως να θέσω καίρια ερωτήματα για το ποια είναι τα πρωτόκολλα, ποια πολιτική ακολουθείται. Γιατί αν δεν τα απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα καίρια, θα κάνουμε ένα τριήμερο πένθος, αλλά απλά θα προετοιμάζουμε την επόμενη τραγωδία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε ο έντονος διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπηρεσιακού υπουργού πολιτικής προστασίας – παρουσία και των αξιωματικών του λιμενικού σώματος – όταν ο Ευάγγελος Τουρνάς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αλιευτικό αρνήθηκε να δεχτεί την οποιαδήποτε βοήθεια.

«Μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι… Όταν έχουμε ένα πλοίο το οποίο διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι;

Το να κάνετε μία ερώτηση προδικάζοντας ότι όποιο πλοίο είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει, εγώ δεν το δέχομαι αυτό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας-ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει […] Μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα. Θλιβερό», απάντησε από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος.

Απαράδεκτη η οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση, δηλώνει ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε πως το ναυάγιο είναι μία εγκληματική δραστηριότητα.

Το tweet Παπαδημούλη

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν και με αφορμή ανάρτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μίλησε για ευθύνες της Ελλάδας, παρ’ όλο που στη συνέχεια ανασκεύασε το αρχικό του tweet, μιλώντας γενικώς «για όσους φέρουν ευθύνη».

«Το πολύνεκρο ναυάγιο #Πύλος με πρόσφυγες και μετανάστες, πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες και εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωσή τους», έγραψε στο Twitter.

«Ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν για ακόμα μια φορά να συκοφαντήσουν διεθνώς τη χώρα μας […] Δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει πολιτικά το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου που συντάραξε την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Πυρά» δέχτηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Αντιδράσεις

Εκατέρωθεν πυρά και για τη φραστική επίθεση που δέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα από μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο προπηλακισμός της ΠτΔ είναι κάτι που όλοι καταδικάζουμε. Είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν μας τιμά», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ΕΡΤ.

«Δεν θεωρώ ότι είναι μείζον το ζήτημα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πεθαίνουν άνθρωποι δίπλα, ξεβράζονται παιδιά», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Φαραντούρης.

Αντιδράσεις για το ναυάγιο και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

«Να καταργηθεί αμέσως ο κανονισμός του Δουβλίνου, να καταργηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (…) γιατί όλα αυτά είναι που ανοίγουν την όρεξη των κυκλωμάτων, των εγκληματιών διακινητών» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος από την άλλη τόνισε: «Κατά τη δική μας άποψη, αυτός που φταίει είναι η Τουρκία. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για το εμπόριο ψυχών».

Τα κόμματα έχουν αναστείλει τις προεκλογικές τους δραστηριότητες λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, που κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More