Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Κοζάνη: Διήμερη συνάντηση ντόπιων μουσικών δημιουργών στον Φιλοπρόοδο

Με τη διοργάνωση, για πρώτη φορά, της συνάντησης ντόπιων μουσικών δημιουργών, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος κλείνει τον καλοκαιρινό κύκλο των μουσικών του εκδηλώσεων.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και Κυριακή 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 20:30, στην «Αυλή» του Φιλοπρόοδου Συλλόγου. Μουσικά σχήματα της περιοχής, στη διήμερη συνάντηση, θα παρουσιάσουν τη δουλειά και τις μουσικές τους ανησυχίες, στο κοινό της Κοζάνης.

Κοζάνη: 1η Γιορτή Μύθων και Παραμυθιών στην Καισάρεια

Την «1η Γιορτή Μύθων και Παραμυθιών», διοργανώνει στην Καισάρεια Κοζάνης, το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης, στο πλαίσιο των Γιορτών θερινού ηλιοστάσιου «Θερινός Κύκλος Λόγου και Τέχνης».  Η Γιορτή πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις 19:00, στο παρκάκι του «Πούτα», όπου θα συμμετέχουν αφηγήτριες της περιοχής, οι οποίες κουβαλούν στη μνήμη τους μύθους και παραμύθια που οι ίδιες βίωσαν από το στόμα των μανάδων και γιαγιάδων τους.  Στόχος της εκδήλωσης είναι, να αναδείξει την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά του τόπου, και να φανερώσει την πολυσημία και διαχρονικότητά τους, με θεματικό άξονα τους μύθους και τα παραμύθια, δίνοντας τη δυνατότητα γνωριμίας με την ιστορία, τους μύθους, τα παραμύθια, και την λαϊκή παράδοση.

Εορδαία: Ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις στο φράγμα του Περδίκκα                           

 Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Περδίκκα διοργανώνει, το Σάββατο9 16-9-2023 στις 15:00,  πληθώρα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών  δράσεων στο ομώνυμο  φράγμα, για μικρούς και μεγάλους, στην προσπάθεια του να αναδείξει τις αναρίθμητες ομορφιές και τις απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου αυτού. Τοπικές  ομάδες  που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς του Αθλητισμού, όπως, Αγώνες δρόμου, ορειβατικές δραστηριότητες, ποδήλατο, μηχανοκίνητο αθλητισμό, ιππασία,  παροχή πρώτων βοηθειών – ΚΑΡΠΑ- θα παρουσιάσουν το έργο τους, τη χρήση και τα οφέλη του για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στις 20:30 τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι Fiasco σε ζωντανό μουσικό  πρόγραμμα. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.                                                                                            

Πτολεμαΐδα: Aρχίζει η Εμποροπανήγυρη

Ξεκινάει σήμερα  Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η Ετήσια  Εμποροπανήγυρη Πτολεμαΐδας, η οποί θα  λειτουργεί στον χώρο δίπλα από το συγκρότημα των Επαγγελματικών Λυκείων, στην Άνω πόλη, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, με πληθώρα προϊόντων, ειδών αναψυχής και εστίασης.

Πτολεμαΐδα: Γιορτές του τρύγου και του κρασιού από τη Θρακική Εστία Εορδαίας             

   Η Θρακική Εστία Εορδαίας διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις με την επωνυμία « Θρακικά Επιλήνια», τιμώντας τον τρύγο και το κρασί, στο Πάρκο Ιωάννου Χρηστίδη, σήμερα Παρασκευή 15 και αύριο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 20:30. Σήμερα Παρασκευή, το τελετουργικό περιλαμβάνει την προετοιμασία του Λινού ( πατητήρι) και των κρασοβάρελων, θα ακολουθήσει η επίδοση τιμών σε απογόνους μελών του Συλλόγου για την πολυετή εν ζωή προσφορά τους στη Θ Ε Ε και στα Θρακικά Επιλήνια. Το Σάββατο θα γίνει η αναπαράσταση του τρύγου, η μεταφορά των σταφυλιών στο πατητήρι, το πάτημα των σταφυλιών, και εν συνεχεία κέρασμα κρασιού και μουσταλευριά στους παριστάμενους                                      

Κοζάνη: Παρουσίαση «Λεξιλόγιο Χρυσαυγής Βοϊου» του Ν. Μπαζάκα – 

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου  Μπαζάκα,  «Λεξιλόγιο Χρυσαυγής Βοϊου, διοργανώνουν, ο Σύλλογος Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή» και ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Χρυσαυγής Βοΐου «Ο Άγιος Αθανάσιος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18.00, στο Αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο Κώστας Τσώνης (Εκπαιδευτικός – Επιμελητής της έκδοσης) και ο Σταύρος Καμαρούδης, Γλωσσολόγος – τέως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος, Βασίλης Σολιόπουλος.

Κοζάνη: Έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Κουτσοσίμου, με τίτλο «Ματιές στον χρόνο»

Έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Κουτσοσίμου, με τίτλο «Ματιές στον χρόνο», θα φιλοξενείται στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, από την Κυριακή 17 έως την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:00. Την έκθεση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, με τη χορηγία του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕ Δυτικής Μακεδονίας.

Πτολεμαΐδα: 2η Έκθεση οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος

Τη 2η Έκθεση οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος,  διοργανώνει η Αυτοκινητιστική Λέσχη Πτολεμαΐδας το Σάββατο και την Κυριακή, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στο χώρο της λαϊκής αγοράς. Το Σάββατο η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 18:00 έως τις 21:00, και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση. Την Κυριακή από τις 12:00 έως τις 15:00 θα γίνει παρουσίαση των οχημάτων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More