Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

«Για μια ακόμα χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2022, γιορτάζουμε μαζί  και σας προσκαλούμε σε ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη Τ.Κ. 113 61)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Το πρόγραμμα

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022
Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
11:00 – 23:00
Γιορτάζουμε μαζί!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό, bazaar και γεύσεις από, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αφγανιστάν, Γεωργία, Ιράν, Ουκρανία, Σενεγάλη, Σουδάν, Τουρκία κ.ά.,
συζητήσεις καθώς και εργαστήρια χειροτεχνίας για μικρούς και μεγάλους.

Όλη τη μέρα, από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 23:00 το βράδυ μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε χειροποίητα είδη και γεύσεις από μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις από: Αλβανία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Σενεγάλη, Ουκρανία, Γεωργία, Τουρκία, Ιράν, Click’s Collection, Vana Ba Afrika, Hidden Godessٍ, ΕΦΜ

Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο από τις 11:00 θα απολαύσουμε Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από Αφγανιστάν- Ιράν, Ουκρανία, Αίγυπτο και Αλβανία.

Το μεσημέρι παρακολουθούμε δύο σημαντικές συζητήσεις από τις μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Α) «Όψεις δικαιωμάτων και παραβιάσεων» συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις
15:00 με ομιλητές:
● Αντιγόνη Ανωμερίτη, βοηθός νομικής συμβουλευτικής Generation 2.0 – «Τα σημαντικότερα ζητήματα στις άδειες διαμονής των μεταναστών/τριών»
● Χαρά Καραγιαννάκη-Μιχάλογλου, υπεύθυνη ακτιβισμού ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας – «Η πρόσβαση στην υγεία ως δικαίωμα και όχι προνόμιο»
● Νικόδημος Μάινα-Κινύουα, Φόρουμ Προσφύγων, «Ενδυνάμωση και ενίσχυση των κοινοτήτων – η συμμετοχή στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων»
● Ήρα Λόντο, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών «Μεταναστευτικό: Που βρισκόμαστε;

Προκλήσεις που απασχολούν τις μεταναστευτικές κοινότητες».
και
Β) «Our Stories*: Γιατί μας αφορούν οι ιστορίες των μεταναστευτικών κοινοτήτων;» στις 16.00 με ομιλητές:
● Σεμπένε Ισέτε, OurStories
● Ενρι Χυσενμπέλι, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
● Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός
● Βασίλης Χρονόπουλος- νομικός,ειδικός ζητημάτων μετανάστευσης

Το Our Stories* είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε με επίκεντρο τις ιστορίες μετανάστευσης προς την Ελλάδα, τις δεκαετίες 1970 και 1980.
Τη συζήτηση συντονίζει η Νατάσα Μάρτιν, Ανθρωπολόγος χορού, ANASA Cultural Center

Το απόγευμα στις 16.00 προσφύγισσες από την Τουρκία από την Κοινσεπ Πηγή πραγματοποιούν εργαστήρια χειροτεχνίας χριστουγεννιάτικων στολιδιών και στις 17.30 η Click προσφέρει ένα εργαστήριο για παιδιά και γονείς Πλέκω με τα χέρια μου!

Από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνουμε σε αφρικανικούς ρυθμούς το χορευτικό σχήμα Mandela Gals, και παράλληλα μαζί μας η Sky Vector Music με αφροελληνική μουσική γιορτάζει τον ένα χρόνο δημιουργίας της με τα σχήματα: Black Athena, Marina From Stixoima, Joseph, Velvet Dragon, MCs/Live acts, Moose, Billy G Ft. FOR3AL, People Out East, Lefty

Όλα αυτά στον φιλόξενο υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 από τις 11:00 έως τις 23:00, με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ήμερου εορτασμού από τις 16 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με τον οποίο η ομάδα του Impact Hub Athens αποχαιρετά τη Δημοτική Αγορά
Κυψέλης.

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022
Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη We need Books
12:00 – 14:00
20 Χρόνια Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών 2002 – 2022
Φέτος, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών “κλείνει” τα 20. Δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας και εκπροσώπησης των μεταναστευτικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων της Ελλάδας, είκοσι χρόνια γεμάτα αγώνες και διεκδικήσεις, 20 χρόνια ιστορία.

Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, στις 12:00 μαζευόμαστε στην πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη We Need Books στην Κυψέλη (Ευβοίας 7, Κυψέλη), για να μοιραστούμε την ιστορία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών μέσα από τα μάτια των ίδιων των μεταναστευτικών κοινοτήτων του σωματείου μας. Μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί από τους ανθρώπους που την έζησαν, πριν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι από:
Αλβανική Κοινότητα
Γεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο Καύκασος
Ουκρανική Κοινότητα “Γη του Πελαργού”
Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών & Προσφύγων
Ένωση Νιγηριανών Γυναικών
Ένωση Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας
Αιγυπτιακή Κοινότητα
Στέγη Σύρων
Κενυάτικη Κοινότητα
Σουδανική Κοινότητα
Κοινότητα της Γκάνας
Αιθιοπική Κοινότητα
Πολιτιστικό Κέντρο Αιθίοψ
Κογκολέζικη Κοινότητα
Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων
Μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More