Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία: Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας

Επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς δυο πύραυλοι χτύπησαν το πολωνικό χωριό Πρεζέβοντο στην επαρχία Λούμπλιν, στα ουκρανικά σύνορα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς.

Ζελένσκι για πλήγμα στην Πολωνία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έδαφος του ΝΑΤΟ σε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης

Όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης η οποία προβλέπει ότι όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ακόμα ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απίστευτα ανησυχητικές» οι αναφορές από την Πολωνία – Επιφυλακτικός ο Λευκός Οίκος

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τετάρτη μετά από αίτημα της Πολωνίας, βάσει του συμμαχικού άρθρου 4, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters.

NATO: Επικοινωνία Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Πρόεδρο της Πολωνίας

Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, επρόκειτο για ρωσικούς πυραύλους, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από το Λευκό Οίκο, ενώ το αρνείται και η Μόσχα. Σημειώνεται ότι η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Δυο πύραυλοι χτύπησαν πολωνικό έδαφος – «Δεν ήταν δικοί μας» λέει η Μόσχα

Η Μόσχα διαψεύδει τις αναφορές για τους ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Παντελή Γκόνο, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής του ενημέρωσης, ανέφερε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν σε πολωνικό έδαφος. 

Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας ή στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ και πρόσθεσε ότι ««δεν έχουμε πληροφορίες αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε πυραυλική επίθεση». «Το Πεντάγωνο το εξετάζει περαιτέρω» σημείωσε.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε νωρίτερα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε με τη σύμμαχό μας Πολωνία

Kατά το Reuters, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη στο Πρεζέβοντο , ένα χωριό στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσαν πυροσβέστες. «Οι πυροσβέστες βρίσκονται επί τόπου, δεν είναι σαφές τι έχει συνέβη», δήλωσε αξιωματικός υπηρεσίας σε κοντινό φυλάκιο των πυροσβεστών.

Το πολωνικό ραδιόφωνο ZET μετέδωσε νωρίτερα ότι δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι χτύπησαν το Przewodów, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Ουκρανία: Πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ρωσικό σφυροκόπημα με 100 πυραύλους

Eπίσης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Βαρσοβία.

Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία, λέει το ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Πολωνία, όπου δύο πύραυλοι -πιθανόνατα ρωσικής προέλευσης- χτύπησαν το πολωνικό χωριό Πρεζέβοντο στην επαρχία Λούμπλιν, στα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας δύο θανάτους. Σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και στον λαό. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ».

Following closely the very worrying developments in Poland after the missile attack on its soil.

Sincere condolences to the Polish government and people.

We stand in full solidarity with our EU Partner and NATO Ally Poland. pic.twitter.com/76ix4bcr7R

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 15, 2022

Βαθιά ανησυχία εκφράζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στην Πολωνία απόψε μετά από αναφορές για εκρήξεις και θύματα από το χτύπημα ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία.

Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Όλες οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με το λαό της Πολωνίας.

Η Ευρώπη είναι το Przewodów. https://t.co/jqMkw4UiFW

— Ευρ. Κοινοβούλιo (@Europarl_EL) November 15, 2022

 

Τo υπουργείο Εξωτερικών της  Εσθονίας δηλώνει ότι οι ειδήσεις από την Πολωνία είναι πολύ ανησυχητικές και τονίζει ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του
στην Πολωνία με ένα tweet.  «Η Λετονία στέκεται πλήρως στο πλευρό των Πολωνών φίλων και καταδικάζει αυτό το έγκλημα» τονίζει.

 

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια», δηλώνει ο Αλεξάντερ ντε Κρόο

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε απόψε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί». «Η Λιθουανία είναι σε στενή επαφή με την φίλη Πολωνία. Η Λιθουανία εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη της προς την Πολωνία. Κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Από το Κίεβο ως το Ζίτομιρ και από το Λβιβ ως το Χάρκοβο, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων, την ώρα που σχεδόν σύσσωμοι οι ηγέτες του G20 από την Ινδονησία καταδίκαζαν τον πόλεμο. Στόχοι και πάλι ενεργειακές υποδομές, με αρκετές πόλεις να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, προκαλώντας την οργή του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, Reuters

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More