Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα απένειμε χάρη σε δύο πρώην υπουργούς του PiS που καταδικάστηκαν για κατάχρηση εξουσίας

Ο Πολωνός συντηρητικός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε την Τρίτη (24/1) ότι έδωσε χάρη σε δύο πρώην λαϊκιστές εθνικιστές βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Εσωτερικών, που καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση ο καθένας και τους οποίους περιέγραψε ως «πολιτικούς κρατούμενους», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η απόφαση σχετικά με το δικαίωμα για χάρη έχει ληφθεί. Τους χορηγείται χάρη”, δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε τηλεοπτική δήλωσή τους, ζητώντας την “άμεση απελευθέρωσή τους”.

Ο Πρόεδρος έλαβε αυτή την απόφαση παρά την αρνητική γνώμη που διατύπωσε η Γενική Εισαγγελία.

Τον Δεκέμβριο, πολωνικό δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και τον στενό του συνεργάτη Μάτσεϊ Βόισικ, δύο προσωπικότητες του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σε δύο χρόνια φυλάκιση για υπέρβαση των καθηκόντων τους , σε φάκελο που χρονολογείται από το 2007.

Αυτή η υπόθεση είναι η τελευταία στην πολιτική διαμάχη μεταξύ της νέας κυβέρνησης του φιλελεύθερου φιλοευρωπαϊκού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο έχασε την εξουσία που είχε για οκτώ χρόνια μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του κράτους δικαίου, η δικαιοσύνη και ο Τύπος είναι τα κύρια θέματα αντιπαράθεσής τους.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου/ Agerpres.ro

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More