Κυριακή, 9 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να καθυστερεί η αξιολόγηση των αξιώσεων αποζημίωσης

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν ήταν ανεπαρκείς δεδομένης της φύσης και της κλίμακας του εγκλήματος που διαπράχθηκε κατά του πολωνικού έθνους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, η πολωνική κυβέρνηση παρουσίασε μια ολοκληρωμένη έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις υλικές απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μια υπόσχεση να απαιτήσει χρήματα από τη Γερμανία ως αποζημιώσεις ύψους περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Απαιτούμε όχι μόνο μνήμη, όχι μόνο αλήθεια. Απαιτούμε αποζημίωση! Η αποζημίωση με τη μορφή επανορθώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να κλείσει αυτή η σελίδα της ιστορίας», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι κατά τη διάρκεια της 84ης επετείου της γερμανικής εισβολής στην Πολωνία.

Η Πολωνία βρισκόταν στο επίκεντρο της αντίστασης σε δύο από τις πιο δρακόντειες ιδεολογίες που δημιουργήθηκαν τον 20ό αιώνα, τον γερμανικό ναζισμό και τον σοβιετικό κομμουνισμό.

«Ένα κόκκινο αστέρι, μαζί με μια σβάστικα, ήθελε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Η γη των Πολωνών, των Λιθουανών, των Λετονών και των Εσθονών έτρεξε με αίμα. Τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει στη ζωή όσους πέθαναν – εκατομμύρια δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανίστηκαν σε γκουλάγκ, έπεσαν στο μέτωπο», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι πολωνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις έχουν επίσης υποστηριχθεί από ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Ρεπουμπλικανού βουλευτή Κρις Σμιθ και του Βορειοαμερικανικού Συμβουλίου Ραββίνων.

Πηγή: TRT

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More