Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρεμιέρα σήμερα για το “Θεσσαλικό” με έργο αφιερωμένο στη μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας

Το Θεσσαλικό Θέατρο τιμάει την πόλη της Λάρισας, έναν σπουδαίο πνευματικό της άνθρωπο, το Μάκη Λαχανά και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσιάζοντας το μυθιστόρημα του γνωστού Λαρισαίου ψυχιάτρου και συγγραφέα με τίτλο: “Η πόλις”, μια μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη.

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., στο θέατρο της Αυλής του Μύλου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και τις 9 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους εντός της πόλης και του νομού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, αλλά και σε άλλους εμβληματικούς χώρους της Λάρισας.
Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Μάκης Λαχανάς (1924-2010) υπήρξε ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρισα. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, νευρολογία στο Μόναχο και ψυχιατρική στην Τυβίγκη. Πέρα από τις επιστημονικές του εργασίες πάνω στη σχιζοφρένεια, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Διακρίθηκε για το μεταφραστικό του έργο, ενώ εξέδιδε από το 1976 και για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό “Σπαρμός”.
“Η Πόλις”, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, είναι το τελευταίο έργο του Λαχανά. Εκδόθηκε το 2009, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, και είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.

Ο συγγραφέας αναδημιουργεί μνήμες από τη δική του οικογένεια, που ζούσε στην ακμάζουσα Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη. Η αφήγηση αρχίζει το 1912, πριν από το ξέσπασμα του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Οι γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας Φλωριά, που εμπορευόταν το μετάξι της Αδριανούπολης στις παραδουνάβιες χώρες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.
Αναζητώντας καταφύγιο καταλήγουν στη Λάρισα. Η οικογένεια τοποθετείται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Άγιο Κωνσταντίνο (συνοικία των εύπορων μουσουλμάνων στην οθωμανική εποχή), όπου πρέπει να συγκατοικήσει με οικογένειες από διάφορα μέρη που έρχονται κατά κύματα, ως το 1922, όταν καταφθάνουν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη: αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Λαχανάς ξεδιπλώνει την αφήγηση της Λάρισας, της εποχής του Μεσοπολέμου, μέσα από τη ματιά των προσφύγων και μέσα από τις προσωπικές του μνήμες.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Τσουμάνης
Ηθοποιοί: Χριστίνα Βράκα, Δημήτρης Όντος
Ακορντεόν: Μανώλης Ντάλλας
Ηλεκτρονική μουσική: Sot-K
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Ήχος: Γιώργος Γκόλαντας
Ενδύτρια: Νικολέτα Καΐση
Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Πληροφορίες – κρατήσεις: Καθημερινά 10:00-13:00 στο 2410 533417.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More