Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσβασιμότητα στην ανάγνωση- Δυσκολίες και λύσεις

Χιλιάδες άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας. Ωστόσο λίγα είναι τα βιβλία που μετατρέπονται σε ηχητικά ώστε να μπορούν να τα απολαύσουν όλοι. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε εκδήλωση για το σημαντικό αυτό ζήτημα στον χώρο των εκδόσεων.

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, Γραμματέας του ΔΣ του «Διαβάζω για τους άλλους αναφέρει σχετικά: «σε σχέση με την ετήσια παραγωγή βιβλίων τα audiobokks είναι πολύ λίγα και επαφίεται στο πόσο βιβλία, ο φορέας που έχει αναλάβει τις ηχογραφήσεις βιβλίων να παράξει, πόσα θέλει να παράγει και ποια θα μπούνε σε προτεραιότητα».

Παρότι o αριθμός των ηχητικών βιβλίων είναι μικρός, το ποσοστό των ανθρώπων με εντυπο-αναπηρία είναι μεγάλος.

Άτομα με εντυπο-αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση είτε μέσω της γραφής Braille, είτε μέσω ηλεκτρονικών βιβλίων, τα οποία διαβάζει ένα αυτόματο σύστημα αναγνώρισης και ανάγνωσης κειμένου, είτε τέλος μέσω των ηχητικών βιβλίων.

Μια από τις πρωτοβουλίες που ενεργοποιείται στη μετατροπή βιβλίων σε ηχητικά είναι το Διαβάζω για τους Άλλους. Χάρη σε εθελοντές η πρωτοβουλία έχει ηχογραφήσει περίπου 200 βιβλία.

Οι άνθρωποι στον χώρο τόσο του βιβλίου όσο και της αναπηρίας ζητούν μεγαλύτερη κινητοποίηση, ώστε όλο και περισσότερα βιβλία να γίνονται προσβάσιμα σε όλους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More