Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσεισμικοί έλεγχοι: Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτηρίων

Επενδύοντας στην πρόληψη, χιλιάδες δημόσια κτήρια το επόμενο διάστημα θα μπουν στο μικροσκόπιο περίπου 2.500 μηχανικών σε όλη τη χώρα για υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο. Η αρχή θα γίνει από κρίσιμες υποδομές όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σχολεία, πυροσβεστικούς και αστυνομικούς σταθμούς αφού πρώτα αρμόδιοι φορείς όπως οι δήμοι προχωρήσουν εντός δύο μηνών στην καταγραφή τους.

Ήδη ο Οργανισμός αντισεισμικής προστασίας ξεκίνησε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας απογραφής κτηρίων ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο δημιουργεί ηλεκτρονικό μητρώο μηχανικών.

Με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται η ανάγκη σε κτίρια που στεγάζονται κρίσιμες υποδομές να εξεταστεί η αντισεισμική ικανότητά τους.

Οι μηχανικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα επέκτασης του προσεισμικού ελέγχου και για τα ιδιωτικά κτήρια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους 6 έως 8 μήνες, με τους μηχανικούς να προχωρούν αρχικά στον πρωτοβάθμιο έλεγχο των δημοσίων κτηρίων όπου εάν διαπιστωθεί πρόβλημα θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος για να προχωρήσουν μετά οι αρμόδιες αρχές σε όσα πρέπει να γίνουν.

Για την υλοποίηση του έργου έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση 32,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More