Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προτάσεις για μέτρα διάσωσης και ανάδειξης του υγροτόπου από τους Φίλους του Υγροτόπου Ναυπλίου και Νέας Κίου

Με αφορμή την πρόσφατη παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, οι Φίλοι του Υγροτόπου Ναυπλίου – Νέας Κίου, με ανοιχτή επιστολή τους προς τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Αργολίδας, ζητούν ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή, με δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου και παρατηρητηρίων πουλιών στο παραλιακό μέτωπο.

Επίσης, προτείνουν και άμεσα μέτρα, ώστε να προστατευθεί ο μοναδικός αυτός Υγρότοπος.

Τα μέτρα που μπορούν ”αύριο” να υλοποιηθούν, σύμφωνα με τους Φίλους του Υγροτόπου, είναι τα πιο κάτω:

Πινακίδες που να επισημαίνουν τη σημασία του υγροτόπου, το νομικό καθεστώς προστασίας καθώς και κανόνες σωστής συμπεριφοράς στον υγρότοπο (π.χ. σκυλιά συντροφιάς που κυνηγούν τα πουλιά, χρήση drone ή τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων αντικειμένων, παράνομο κυνήγι ή ψάρεμα, παράνομο camping ή στάθμευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων).

Ελεγχόμενη πρόσβαση αυτοκίνητων στην περιοχή προστασίας για να μην έχουμε ανεξέλικτη απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών στην περιοχή.

Δημιουργία σημείων παρουσίασης της μεγάλης βιοποικιλότητας στην περιοχή (χλωρίδας και πανίδας).

-Ενημέρωση στους βοσκούς της περιοχής ότι ο υγρότοπος χωρίς άδεια και όποια εποχή θέλουν δεν είναι βοσκότοπος.

Άμεση κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δυο δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑΝ-ΔΕΥΑΡΜ) με τους Δημάρχους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, προκειμένου να δουν τι γίνεται με το βιολογικό. Δεν μπορεί η απορροή του βιολογικού εδώ και χρόνια να γίνεται στην ακτή, να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και να το αποδεχόμαστε. Δεν μπορεί οι σωλήνες για την ολοκλήρωση του έργου της απορροής του βιολογικού να είναι επί δύο χρόνια στην παραλία. Τι γίνεται με την αναβάθμιση της λειτουργίας του βιολογικού; Δεν μπορεί να διαψεύδουμε την πραγματικότητα με δηλώσεις καλής λειτουργίας χωρίς κανένα στοιχείο, καμία μέτρηση.

Θέματα που μπορούν να δρομολογηθούν

Να γίνει μελέτη εφαρμογής στην προμελέτη που έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (μετά από ανάθεση της αντιπεριφέρειας Πελοποννήσου την περίοδο του κ. Χειβιδόπουλου) και προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις με δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου και παρατηρητήρια πουλιών στο παραλιακό μέτωπο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More