Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προχωρά η υλοποίηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος Αγράφων

Ένα πρόγραμμα για την επιστροφή των νέων στον τόπο τους και την προοπτική ανάπτυξης της ορεινής Πίνδου παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τρεις δήμαρχοι και έλαβε την έγκριση για να προχωρήσει.

Ο Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων αναφέρει ότι μετά την συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους δημάρχους, το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. 

Συγκεκριμένα θα δοθούν 30 εκατ. σε κάθε δήμο στα  Άγραφα, την Αργιθέα και την Λίμνη Πλαστήρα, δηλαδή σε σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν. Τα 90 εκατ. θα δοθούν για την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας και την κοινωνική προστασία και συνοχή. Πέρα από την ανάπτυξη των οδικών δικτύων θα βοηθήσουν εκείνους που μένουν στην περιοχή να αναπτύξουν βασικές υποδομές.

Έχουμε  τα καθαρότερα νερά και τον καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη, σημειώνει ο κ. Καρδαμπίκης, αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το δημογραφικό. Προσδοκούν ότι  ένα ειδικό πρόγραμμα από την ΕΕ θα βοηθήσει για την επιστροφή των νέων και στην δημιουργία εργασιών στον τόπο.

Ελπίζεται ότι με το πρόγραμμα θα επιστρέψουν νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες κτηνίατροι, γεωπόνοι, ειδικοί μεταποίησης τροφίμων και θα αξιοποιήσουν τον φυσικό πλούτο, επωφελούμενοι και οι ίδιοι.

Προς το παρόν υπάρχουν λιγοστές επιχειρήσεις και ο ΦΠΑ είναι δυσβάστακτος, όπως λέει ο κ. Καρδαμπίκης. «Θα πρέπει να εξισωθεί με τον ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά που απολαμβάνουν αυτό το καθεστώς».

Σύμφωνα με τα δημοτολόγια που επικαλείται ο κ. Καρδαμπίκης, σε 40 θανάτους αντιστοιχεί μια γέννηση. Εάν δεν δοθούν κίνητρα για να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία του πληθυσμού σύντομα θα έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως αυτές οι περιοχές.

Ένα μεγάλο κομμάτι είναι για τον τουρισμό, όχι μόνο για να προβληθούν, αλλά και  να συντηρηθούν σημαντικά μνημεία, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More