Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωινή ψαριά στα ανοιχτά της Χίου

Άλλοτε με μπουνάτσα, και άλλοτε με μποφόρ οι ψαράδες της Χίου μέσα στην νύχτα ετοιμάζουν τα σύνεργά τους  για να ξανοιχτούν στην θάλασσα.

Στην δυτική πλευρά του νησιού στον λιμένα Λιθίου ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, παρακολούθησε τις ετοιμασίες μιας καλής ψαριάς.

Το ψάρεμα με παραγάδι είναι η τέχνη της υπομονής. Νωρίς το ξημέρωμα ή αργά το σούρουπο, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, μόνο με δολώματα. Αλλά οι δυσκολίες συν τω χρόνω πολλαπλασιάζονται.

Ο Δημήτρης Ρορός, ψαράς όλη του την ζωή λέει «κάθε χρόνο και χειρότερα. Τα ψάρια χάνονται και πρέπει να φτάσουμε στο τέλος χωρίς πράσινο βυθό, για να ληφθούν κάποια μέτρα». Ο κ. Ρορός διατυπώνει παράπονα για τις παρεμβάσεις που γίνονται για την προστασία κάποιων ειδών, όπως τα δελφίνια και οι φώκιες, που καταστρέφουν τα δίκτυα και τρώνε τα αλιεύματα. Τα νερά κάποτε πολύ πλούσια σε φαγκριά, συναγρίδες, σήμερα με δυσκολία προσφέρουν τα μέσα επιβίωσης.

Αυτό που ήταν κάποτε το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο θαλάσσιος πλούτος, λόγω της υπεραλίευσης και των κανόνων της ΕΕ για την εισαγωγή ψαριών από τρίτες χώρες, κυρίως αφρικανικές, μετέτρεψε τα σκαριά σε θλιβερά ερείπια, σε σκουριασμένους κάβους.   

Ο Κυριάκος Λουλούδης, ψαράς με βιντζότρατα, αναγκάστηκε να καταθέσει την άδεια, γιατί το 2018 αποφασίστηκε η απαγόρευση αλιείας με γρίπο που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα σε 11 περιοχές. Καλούσαν τους ψαράδες να κόψουν τα σκάφη τους και όσοι τα παρέδωσαν βρίσκονται σε τρικυμία.

Έκτοτε το μεροκάματο δεν βγαίνει. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια, λέει ο κ. Λουλούδης.

Τον περασμένο μήνα εκλήθησαν οι ενδιαφερόμενοι αλιείς, να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ενίσχυσης, με σκοπό την κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου του γρίπου, προκειμένου να λάβουν το ποσό των 25.000 €.

Ανάλογο πρόβλημα υπεραλίευσης αντιμετώπισε πρόσφατα και η Γαλλία, όπου τέθηκαν αυστηρότατοι κανόνες για τους αλιείς, καθώς με τα σκάφη τους, που σάρωναν τον βυθό προκαλούσαν τεράστιες ζημίες στο οικοσύστημα, καταστρέφοντας τα μικρά ψάρια και τον γόνο, και μαζί το μέλλον της αλιείας. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More