Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Κατεβαίνει το ηλικιακό κατώφλι έναρξης χρήσης ουσιών – Μάστιγα η χρήση κάνναβης στους εφήβους

Τον κώδωνα κινδύνου στους γονείς κρούει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, με αφορμή τον θάνατο της 16χρονης από ναρκωτικά. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου τόνισε ότι όλο και μικρότερα παιδιά ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς βλέπουμε όλο και να κατεβαίνει το ηλικιακό κατώφλι έναρξης της χρήσης. Έχουμε δηλαδή όλο και περισσότερους ανήλικους οι οποίοι ξεκινούν τη χρήση. Συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι για το 2022 συνολικά 352 ανήλικοι απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ για να λάβουν την αρχική φάση των υπηρεσιών του. Βλέπουμε ότι ήδη από το Γυμνάσιο, από τα 13 δηλαδή και ενδεχομένως και πιο πιο κάτω, ξεκινά η χρήση ουσιών” τόνισε ο κ. Λιάπης.

Σε ερώτηση για το ποιες συμπεριφορές του παιδιού πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς απάντησε: “Οποιαδήποτε αιφνίδια ή και σταδιακή αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού πρέπει να θορυβεί τον γονέα. Μια απότομη πτώση στη σχολική επίδοση, για παράδειγμα, συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία μπορεί να δείχνουν αλλαγές στη συμπεριφορά με ευερεθιστότητα ή με αυξημένη απάθεια ή με συναισθηματικές μεταπτώσεις, επίσης θα πρέπει να θορυβήσει τον γονέα“.

Να φροντίσουν οι γονείς να είναι κοντά στο παιδί. Το παιδί να διατηρεί απαράλλακτο το αίσθημα του ανήκειν. Να διατηρεί μια σχέση ενσυναίσθησης, κατανόησης από τον γονιό, να νιώθει ότι ο γονιός μπορεί να το καταλάβει. Δεν το “παρκάρει” μπροστά στο tablet ή μπροστά στο λάπτοπ” πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης το εντυπωσιακό στοιχείο ότι στις ηλικίες των εφήβων το 84% της χρήσης αφορά στην ινδική κάνναβη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τα επικίνδυνα κοκτέιλ των ουσιών είναι αυτά τα οποία είναι ιδιαζόντως ψυχοτρόπα και αυτά τα οποία αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για τα παιδιά μας και ότι με την ινδική κάνναβη δεν έγινε και τίποτα.

Ακόμα και από τη μία χρήση ενός και μόνο τσιγάρου ινδικής κάνναβης, ειδικά αν προϋπάρχει μια γενετική ευαισθησία, θα ανοίξει πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, δηλαδή θα εμφανίσει συμπτωματολογία προσομοιάζουσα στη σχιζοφρένεια. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε το σίσα ή την οποιαδήποτε άλλη παραισθησιογόνα ουσία, η οποία πολλές φορές αποτελεί το παρακολούθημα της αρχικής χρήσης με ινδική κάνναβη” πρόσθεσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More