Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόξενος Ελλάδας στη Ν. Υόρκη στην ΕΡΤ για την εκδήλωση μνήμης θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Άρωμα» από «το Βραχιόλι της Φωτιάς» του ERTFLIX

«Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το ποσοστό εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και ότι η ζωντανή κοινότητα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ξεκληρίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά», επισήμανε ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Update” και τον Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή την εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται εδώ και περίπου 15 χρόνια στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς φίλους του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας.

Σχετικά πρόσφατα, στην Ελλάδα, θεσπίσαμε την 27η Ιανουαρίου ως μέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Πρόσθεσε, ακόμη:

«Νομίζω ότι η συμπρωτεύουσα είχε και το προσωνύμιο της Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων κάποτε. Οπότε, θεωρώ ότι είναι ελάχιστος φόρος τιμής για όλους αυτούς τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση μνήμης εδώ στη Νέα Υόρκη.

Θα έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε ως κεντρική ομιλήτρια την Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου, η οποία είναι και η συγγραφέας του βιβλίου “Βραχιόλι της Φωτιάς”, και έχει διασκευαστεί σε σειρά στο ERTFLIX – απ’ ό,τι ακούω έχει πολύ μεγάλη απήχηση

(…) Το κεντρικό μήνυμα, κύριε Σιαφάκα, που νομίζω πρέπει να περάσει μέσα από αυτή την εκδήλωση, είναι ότι η ιστορία του Ολοκαυτώματος δεν αφορά μόνο Εβραίους ή Γερμανούς. Νομίζω αφορά ανθρώπους, όλη την ανθρωπότητα – και η ευθύνη για να κρατηθεί αυτή η μνήμη ζωντανή περνά στις επόμενες γενιές, στη δική μας γενιά, έτσι ώστε εμείς να έχουμε την ευθύνη να αποκρούσουμε όλες αυτές τις φωνές μισαλλοδοξίας και μίσους

(…) Νομίζω πρέπει να καταδικάζουμε κάθε φαινόμενο ρατσισμού, σεξισμού και μισαλλοδοξίας και είμαι πραγματικά πάρα πολύ περήφανος για το γεγονός ότι και η ανταπόκριση που έχουμε εδώ, από τον Ελληνισμό της Διασποράς, για την εκδήλωση αυτή, είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Σημειώνεται ότι το σήριαλ είναι διαθέσιμο από τις 12 Μαρτίου σε όλο τον κόσμο, μέσω της διεθνούς εκδοχής του ERTFLIX.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More