Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόταση για συστέγαση των εσπερινών σχολείων για μείωση του κόστους ενέργειας

Με αφορμή τη μείωση του κόστους της ενέργειας, αλλά και με στόχο την βελτιστοποίηση λειτουργίας των σχολείων, ο προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαβελίδης, προτείνει τη συστέγαση των εσπερινών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου στο διδακτηριακό συγκρότημα του Αναύρου.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των εσπερινών σχολείων επιβαρύνουν κατά 40% το κόστος θέρμανσης, σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη που μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου. Τόνισε ότι ήδη οι διευθυντές σχολείων έχουν κάνει προτάσεις βελτίωσης των συστημάτων θέρμανσης, ειδικά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα όπως το Πολυκλαδικό και το συγκρότημα στο Φυτόκο, αλλά και οι παραμικρότες παρεμβάσεις κοστίζουν πανάκριβα.

“Διαπιστώνουμε ότι η συστέγαση των εσπερινών σχολείων θα δώσει περισσότερες προοπτικές στους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και θα συνεχίσουν στο Λύκειο χωρίς διαρροές. Επίσης θα υπάρξουν άνετες συνθήκες διαβίωσης καθώς το κτίριο είναι μεγάλο για την εκπαίδευση των  μαθητών αλλά και για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών ενός σχολείου”, επισήμανε ο κ. Σαβελίδης.

Σημειώνεται ότι λύση θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη στέγαση του αρχείου του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου που είναι πολλών δεκαετιών, το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί στο νέο κτίριο ή να παραμείνει εκεί που είναι ή να παραδοθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μαγνησία. Επιπλέον θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα μαθήματα πληροφορικής σε ανάλογο εργαστήριο που θα μπορούσε να ενισχυθεί το υπάρχων στο διδακτήριο του Αναύρου. Ο κ. Σαβελίδης επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να γίνουν άμεσα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο για να προλάβουν το χειμώνα και την ανάγκη λειτουργίας θέρμανσης στα διδακτήρια που λειτουργούν τώρα τα προαναφερόμενα σχολεία.

“Πέρυσι – τόνισε – που ήταν μια δύσκολη χρονιά με τα παράθυρα ανοιχτά λόγω πανδημίας και τη θέρμανση να καίει στο φουλ, πληρώσαμε για θέρμανση 10.000 ευρώ περισσότερα από άλλες χρονιές. Φέτος που επιστρέψαμε στην κανονικότητα, ελπίζω το ποσό αυτό να εξοικονομηθεί”.

Τέλος η πρόταση για το θέμα της συστέγασης των προαναφερόμενων σχολείων θα συζητηθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι παρουσία συλλόγων διδασκόντων και διευθυντών των εσπερινών αλλά και των συστεγαζόμενων πρωϊνών σχολείων.

Ένα από από τα σχολεία του Πολυκλαδικού

Ενεργοβόρα τα σχολικά συγκροτήματα του Πολυκλαδικού και του Φυτόκου

Το ποσό που πληρώνουν για θέρμανση τα σχολικά συγκροτήματα του Πολυκλαδικού και του Φυτόκου κάθε χρόνο κυμαίνονται από 20.000-50.000 ευρώ, καθώς διαθέτουν συστήματα θέρμανσης της δεκαετίας του 1980, τότε που δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση και ούτε η αντίληψη της εξοικονόμησης ενέργειας.

“Οι εγκαταστάσεις θέρμανσης πρέπει να αλλάξουν και έχει προταθεί και στο παρελθόν αλλά είναι δύσκολο λόγω του ότι είναι δυσβάσταχτο για το δήμο το κόστος των αλλαγών. Πρέπει να γίνουν όμως. Οι διευθυντές των σχολείων που συστεγάζονται στα συγκροτήματα αυτά έχουν προτείνει στη δημοτική αρχή του Βόλου παρεμβάσεις και βελτιώσεις έστω, αλλά και πάλι τα ποσά είναι μεγάλα. Στο Καρτάλειο ξεκίνησε η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πήγε καλά και έχουμε ένα πολύ καλό σχολείο αναφορικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αναμένουμε τώρα στην ένταξη και άλλων σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα υποδομής”, επισήμανε ο  κ. Σαβελίδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More