Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτολεμαΐδα: «Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας»

Δέκα ολόκληρα χρόνια, με επίπονη και επίμονη έρευνα, εξαντλητική αναζήτηση της βιβλιογραφίας, λεπτομερή διασταύρωση και τεκμηρίωση των στοιχείων, διήρκεσε η συγγραφή του βιβλίου της Φωτεινής Πέκου: «Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας».

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο μακρύ οδοιπορικό της προσφυγιάς, ιστορική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές του τόπου. Το βιβλίο, διανθισμένο με πλούσιο  φωτογραφικό υλικό, χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, το πρώτο μέρος αναφέρεται στα δύσκολα  χρόνια της έλευσης των  προσφύγων, το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τα 1.500 ονόματα των Μικρασιατών που ξαπόστασαν στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, στο τρίτο μέρος καταγράφονται οι τόποι καταγωγής και προέλευσης των προσφύγων, ενώ στο τέταρτο μέρος ο αναγνώστης, θα διαβάσει βιογραφίες, μαρτυρίες, μνήμες εκατό χρονών.

Στα τότε Καιλάρια  αλλά και σε αρκετές Κοινότητες, ακόμη και πριν το 1922, εγκαταστάθηκαν 950 περίπου οικογένειες Μικρασιατών από 66 συνολικά περιοχές της Μικράς Ασίας, μία μικρογραφία της αλησμόνητης πατρίδας, που κατάφεραν, παρά την αδυναμία του κράτους να τους εξασφαλίσει τα αναγκαία για την επιβίωση τους, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, με πολύ δουλειά, κόπο, πείσμα και υπομονή, να ορθοποδήσουν και να  συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου και της χώρας ευρύτερα.

Η Φωτεινή Πέκου,  θα ήθελε να αξιοποιηθούν όλες οι φωτογραφίες που διαθέτει ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας μέσω της έκδοσης ενός λευκώματος. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More