Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτολεμαΐδα: Γερμανοί και Έλληνες μαθητές ιχνηλατούν τα γεγονότα των Ολοκαυτωμάτων 1941-1944 

Φθάνει  σήμερα το βράδυ στην Πτολεμαΐδα η πολυμελής ομάδα Γερμανών  μαθητών και καθηγητών, προερχόμενοι από το Delmenhorst της Βρέμης, προκειμένου, μαζί με μαθητές και καθηγητές από τα τρία Γενικά Λύκεια της πόλης,  να υλοποιήσουν το δεύτερο μέρος του προγράμματος «Πολιτισμός μνήμης: Πύργοι- Μεσόβουνο – Ερμακιά».

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη, σε ανταπόδοση της αντίστοιχης που έκανε τον περασμένο Μάρτιο η αποστολή από την Πτολεμαΐδα,  αποσκοπεί στο να γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους, να συνεργαστούν, να μάθουν την ιστορία της περιόδου 1941-1944, και να οδηγηθούν στη συναδέλφωση των λαών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  επισκέψεις στο Δημαρχείο Εορδαίας, σε υπηρεσίες, αξιοθέατα, ιστορικά σημεία της ευρύτερης περιοχής, προσκυνήματα στους τρείς μαρτυρικούς οικισμούς και συνομιλίες με επιζώντες και επιζήσασες των Ολοκαυτωμάτων, δενδροφύτευση στο λόφο της μνήμης, μεταξύ των οικισμών Πύργων και Μεσοβούνου, συνέχιση του εργαστηρίου με την κατασκευή των πήλινων πινακίδων και αναγεγραμμένα στην επιφάνεια τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής.

Την ερχόμενη Κυριακή, 30 Απριλίου, και οι δύο αντιπροσωπείες θα παραστούν στο ετήσιο μνημόσυνο των 331 θυμάτων στους Πύργους όπου και θα καταθέσουν στεφάνι.

Κατά την παραμονή τους στην Πτολεμαΐδα τους Γερμανούς μαθητές θα φιλοξενήσουν οικογένειες των συνομηλίκων τους με τους οποίους γνωρίστηκαν στην Βρέμη. Πρωτεργάτης του προγράμματος αυτού ο Πτολεμαϊδιώτης Τρύφωνας Κεχαγιάς  εκπαιδευτικός στο γυμνάσιο του Delmenhorst

EΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More