Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πτώση καναντέρ: Τελευταίο αντίο στον ανθυποσμηναγό Π. Στεφανίδη παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη

Το φέρετρο με τη σορό του ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη, τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη έφτασε λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι στον ιερό ναό στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παλιού Αγιονερίου Κιλκίς. Οι γονείς και ο αδερφός του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασε τη ζωή του την περασμένη Τρίτη, όταν το Canadair CL-215 συνετρίβη στο χωριό Πλατανιστός, κοντά στην Κάρυστο, έφτασαν στην εκκλησία, κρατώντας φωτογραφίες, το ξίφος και το πηλήκιο του ανθρώπου τους.

Φόρο τιμής στον αδικοχαμένο νέο απέτισαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
 
Με μάτια δακρυσμένα και ένα «κρίμα» στα χείλη, συγγενείς, φίλοι και συμμαθητές του από τη Σχολή Ικάρων αποχαιρέτησαν τον ανθυποσμηναγό. Μετά την εξόδιο ακολουθία, τον συνόδευσαν σιωπηλοί στην τελευταία του κατοικία, με τα αγήματα να αποδίδουν τιμές στον 27χρονο πιλότο.
 
Νωρίτερα το πρωί, στις 7:59, στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη σιωπή έσπασε το εμβατήριο από τη στρατιωτική τρομπέτα. Μπροστά στη σημαία που κυμάτιζε μεσίστια στο στρατόπεδο Παπάγου λόγω του τριήμερου πένθους, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απέδωσε τιμές στον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη. Τους δύο πιλότους του Καναντέρ, που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος και στην τιτάνια προσπάθεια να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια. Η ειδική τελετή ολοκληρώθηκε λίγη ώρα μετά με το μνημόσυνο και τρισάγιο στον ιερό ναό του στρατοπέδου.

«Η Ελλάδα πενθεί. Με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων  και κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στους δύο Αξιωματικούς απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου…(…)…Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή, μαζί με τη μνήμη όσων ιπτάμενων έχουν χάσει τη ζωή τους, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση, εν ώρα υπηρεσίας, στη διαρκή μάχη για την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας, της ζωής, της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και επεσήμανε ότι κανένα πτητικό μέσο δεν επιχειρεί χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο.
 

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε την υιοθεσία του αγέννητου παιδιού του σμηναγού Χρήστου Μουλά: «Είναι στον τέταρτο μήνα η χήρα αυτού του παιδιού. Η Βουλή θα υιοθετήσει αυτό το παιδί μέχρι τα 25 του χρόνια με ένα χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται ετησίως».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τωρινή. Το 1998 επί Κακλαμάνη άρχισε η Βουλή να υιοθετεί, να στηρίζει μέχρι το 25ο έτος τα παιδιά πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.
 
 
Την αλληλεγγύη και τα «ειλικρινή συλλυπητήρια του» για την απώλεια των δύο πιλότων στην πτώση του Canadair εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. «Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των δύο πιλότων που χάθηκαν και στους πυροσβέστες και εθελοντές που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
 
Παρόμοιες σκηνές αναμένεται να εξελιχθούν αύριο στον Αποκορώνα Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Σμηναγού Χρήστου Μουλά, στην οποία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More