Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια και ανοικοδόμηση Ουκρανίας στη συζήτηση Σολτς-Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία  είχαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με θέματα την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, πως το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Κίεβο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Οι δύο τους συζήτησαν για περαιτέρω τρόπους βοήθειας της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται μέτρα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι ο καγκελάριος Σολτς αναφέρθηκε στις πυρετώδεις προετοιμασίες για τη διεθνή διάσκεψη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν επίσης ότι είναι υψίστης σημασίας η προστασία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και τάχθηκαν υπέρ των μέτρων που πρότεινε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης περιμέτρου γύρω από τις εγκαταστάσεις.

Η έκθεση για τη Ζαπορίζια

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια περιγράφει την ρωσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του σταθμού αλλά δεν προδιορίζει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ) κ. Γκρόσσι: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος για το τι πρέπει να κάνουμε» δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντοτλιάκ.

«Λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευθούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από τον πυρηνικό σταθμό. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 χιλιομέτρων», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More