Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρκαγιά στον Έβρο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις κοντά στη Δαδιά – Δεν κινδυνεύουν οικισμοί

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνεται και σήμερα στον Έβρο, όπου καίγεται πευκοδάσος κοντά στο χωριό της Δαδιάς. Νωρίτερα ήταν χειρότερη η κατάσταση, αλλά με τα ιπτάμενα μέσα, τα οποία έριξαν αρκετό νερό, αντιμετωπίστηκε το έντονο πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα από τα μικρά μέτωπα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δαδιάς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, γιατί όπου βρίσκεται η φωτιά υπάρχουν πάρα πολλές καμένες εκτάσεις, δεξιά και αριστερά. Έτσι, δεν μπορεί να «φουντώσει» και να αναπτυχθεί η πυρκαγιά. Υπάρχουν επίσης, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, υπάρχουν Έλληνες, Ρουμάνοι, Τσέχοι και Αλβανοί πυροσβέστες, υπάρχει ο στρατός, υπάρχουν τα εναέρια μέσα τα οποία με το πρώτο φως της ημέρας πάλι θα προσπαθήσουν να φέρουν σε τάξη τα φαινόμενα.

Μάλιστα, στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες ακούγονται βροντές, με όλους τους κατοίκους να ελπίζουν σε μια βροχή.

Εικόνες θλίψης

Απέραντες εκτάσεις καμένων δέντρων αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, που καίει για έκτη μέρα. Η εικόνα αποκαρδιωτική. Μαύροι κορμοί δέντρων, κάρβουνο και στάχτη.

Κάτοικοι με κλαδιά στα χέρια στο χωριό Αύρα πάλεψαν με τις φλόγες για  να σώσουν τις περιουσίες τους αψηφώντας τον κίνδυνο.

Στην περιοχή Κασσιτέρα  στη Ροδόπη εθελοντές έκοβαν δέντρα και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες καθώς βλέπουν ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει το χωρίο τους απειλητικά.

Ολονύχτια «μάχη»

Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα Κοίλα με μάνικες στα χέρια και ότι μέσο πυρόσβεσης διέθεταν τη φωτιά.

Για προληπτικούς λόγους τα χωριά Χαμηλό, Βέλκιο και Αρσάκειο εκκενώθηκαν. Άνδρες της αστυνομίας βοηθούν τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Άρχισαν οι πρώτοι έλεγχοι

Κλιμάκια από την πολιτική προστασία έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές σε χωριά της Ροδόπης. Πολλά είναι τα σπίτια σε Σώστη και Λινό που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Μεγάλη επίσης η καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Τεράστιες οι ζημιές σε αποθήκες, ποιμνιοστάσια, γεωργικά εργαλεία. Η φωτιά πέρασε ξυστά από την Συκορράχη, που πνίγηκε από τον πυκνό καπνό.
 
Η καταστροφή που αφήνει πίσω της το πύρινο μέτωπο που καίει για έκτη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου είναι ανυπολόγιστη. 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More