Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως επηρεάζει η απεργία των ηθοποιών το Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Οι υπεύθυνοι της 76ης έκδοσης του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η απεργία των ηθοποιών και σεναριογράφων στη διοργάνωση τους. Ιδιαίτερα σχετικά με την απεργία των ηθοποιών της SAG-AFTRA ανέφεραν:

«Μερικοί επίτιμοι καλεσμένοι που θα λάμβαναν (με φυσική παρουσία) τα βραβεία και θα υποστήριζαν με την παρουσία τους την πρεμιέρα των ταινιών τους, μας ενημέρωσαν ότι δεν θα μπορούν πλέον να παρευρεθούν στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Ωστόσο, η απεργία δεν θα έχει καμία επίδραση στις προβολές ταινιών που θα προβληθούν και θα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν βάση προγραμματισμού.

Ο (βραβευμένος με Όσκαρ) βρετανός ηθοποιός, Ριζ Αχμέντ, ο οποίος επρόκειτο να λάβει το “Βραβείο Αριστείας-Νταβίντε καμπάρι”, μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί. Η παγκόσμια πρεμιέρα του “Dammi” (Yann Mounir Demange, 2023) όμως δεν ακυρώνεται. Επιβεβαιώνεται επίσης η προβολή του “Mughal Mowgli” (Mogul Mowgli, Bassam Tariq, 2020) στην ενότητα Histoire(s) du cinéma». 

Ο Stellan Skarsgård, αποδέκτης του βραβείου «Leopard Club», σε ένδειξη αλληλεγγύης με την απεργία αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο. Θα είναι στο Λοκάρνο για την προβολή της νέας του ταινίας «What Remains» (Ran Huang, 2022) που συμμετέχει στην ενότητα Fuori concorso. Η τελετή και όσα θα ακολουθούσαν, ακυρώθηκαν.

Η προβολή του «Theatre Camp» (2023) που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Αυγούστου παρουσία του συν-σκηνοθέτη Nick Lieberman θα πραγματοποιηθεί αλλά χωρίς τη συν-σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς Molly Gordon, Ben Platt και Noah Galvin, που δεν θα είναι πλέον παρόντες.

Το Φεστιβάλ συνεργάζεται επίσης με την ομάδα της ταινίας «Shayda» (Noora Niasari, 2023), στην οποία η Cate Blanchett είναι εκτελεστικός παραγωγός, για να οριστικοποιήσει τους όρους συμμετοχής της (και το αν θα παρευρεθεί).  

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο αναγνωρίζει τη συνεχιζόμενη απεργία ως ένδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία. Υποστηρίζει, όπως υπογράμμισε και με την ανακοίνωση του, μια εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και αποδέχονται με σεβασμό τις αποφάσεις των επισκεπτών τους. Τυχόν περαιτέρω αλλαγές θα ανακοινωθούν στον επίσημο ιστότοπό τους. 

Το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Αυγούστου 2023.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More