Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Οι πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι προς ισραηλινούς στόχους εντείνουν τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Την ενεργή ανάμειξή τους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς επιδιώκουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, κηρύσσοντας χθες τον πόλεμο κατά του Ισραήλ και εκτοξεύοντας «πολλούς πυραύλους και drones» κατά ισραηλινών στόχων, όπως ανακοίνωσαν.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από αυτήν την ενέργεια των Χούθι, οι οποίοι ντε φάκτο ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Υεμένης μετά τον οκταετή πόλεμο που διεξάγουν κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι Χούθι συμμετέχουν στον αντι-δυτικό και αντι-ισραηλινό «Άξονα της Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν και έχουν σταθεί στο πλευρό της Χαμάς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα, ο εκπρόσωπος τύπου των ενόπλων δυνάμεων των Χούθι, Γιαχία Σαρί, γνωστοποίησε ότι η οργάνωση εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ και θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις με σκοπό να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στη νίκη. «Ο κύκλος των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή διαρκώς αναπαράγεται εξαιτίας των συνεχών εγκλημάτων του Ισραήλ και οι Χούθι θα εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» υπογράμμισε ο Σαρί.  

pic.twitter.com/90Vp5Nz7jQ

— Yahya Sare’e (@Yahya_Saree) January 18, 2022

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πύραυλο και δυο drones πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας χρήση του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτές, χωρίς όμως να κάνει κάποια αναφορά για ενδεχόμενα αντίποινα κατά των ανταρτών.  

Οι Σιίτες αντάρτες Χούθι έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στη χρήση πυραύλων και drones κατά τη διάρκεια επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει κατά της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επανειλημμένα το Ριάντ έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους Χούθι, οι οποίοι όμως αρνούνται ότι είναι δορυφόροι της Τεχεράνης και ισχυρίζονται ότι αναπτύσσουν τα δικά τους όπλα.    

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More