Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι επιτίθενται με drone «καμικάζι»;

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) «καμικάζι» σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, πλήττοντας πολιτικές υποδομές και «σπέρνοντας τον τρόμο» σε ουκρανικές πόλεις μακριά από τα μέτωπα του πολέμου.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει ότι το Κίεβο, η Βινίτσια, η Οδησσός, η Ζαπορίζια και άλλες πόλεις έχουν υποστεί καταιγισμό επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και παρακάλεσε τις δυτικές χώρες να εντείνουν τη βοήθειά τους απέναντι στη νέα πρόκληση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ολοκληρωμένη εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η χρήση τους έχει αυξηθεί από τότε που η Μόσχα απέκτησε νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» για να πλήξουν ρωσικούς στόχους και ζήτησαν από τους συμμάχους τους να τους προμηθεύσουν περισσότερα από αυτά τα θανατηφόρα όπλα.

Τι είναι γνωστό έως τώρα για τα drones «καμικάζι»

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, είναι ένας τύπος εναέριου οπλικού συστήματος. Είναι γνωστά ως πυρομαχικά που περιφέρονται επειδή είναι ικανά να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που έχει αναγνωριστεί ως πιθανός στόχος και θα χτυπήσουν μόνο όταν εντοπιστεί ένα εχθρικό στοιχείο.

Είναι μικρά, φορητά και μπορούν να εκτοξευθούν εύκολα, αλλά το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση.

Η ονομασία «καμικάζι» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αναλώσιμα. Έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και καταστρέφονται κατά την επίθεση – σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά, μεγαλύτερα και ταχύτερα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιστρέφουν στην πατρίδα τους αφού ρίξουν πυραύλους.

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More