Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν αύριο στο Καζακστάν ― Μπάιντεν: Ορθολογιστής ο Πούτιν (video)

Ορθολογιστή χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πουτιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για συναντηση των δύο ηγετών στους G20 το Νοέμβριο.

«Πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι ένας ορθολογικός δρων που έκανε πολύ λάθος υπολογισμούς. Πίστευε ότι θα τον καλωσόριζαν με ανοιχτές αγκάλες, ότι το Κίεβο ήταν το σπίτια της Μητέρας Ρωσίας και ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος. Θεωρώ πολύ απλά ότι έκανε εντελώς εσφαλμένους υπολογισμούς» είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Πάντως, λίγες ημέρες αφότου προειδοποίησε για πυρηνικό αρμαγεδδώνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει πώς θα απαντούσαν οι ΗΠΑ, εάν η Ρωσία έκανε χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικό είναι, να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν τακτικό πυρηνικό όπλο, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Αλλά νομίζω ότι είναι ανεύθυνο να μιλά γι’ αυτό».

Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην Αστάνα στο Καζακστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδους της G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, εκτός κι εάν πρόκειται να συζητήσουν για την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια που κρατείται ση Ρωσία.

«Εάν οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι μιλάνε σοβαρά για διάλογο και διπλωματία, ίσως ένα καλό βήμα θα ήταν να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. 

«Απ΄όσο ξέρω, δεν έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο για την οργάνωση διμερών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ. 

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι θα υπάρξουν συνέπειες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμαχικών χωρών  να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίο.

Για ευθυγράμμιση του Ριάντ με τη Μόσχα έκανε λόγο ο Λευκός Οϊκος, γεγονός που, όπως ανέφερε, οδηγεί στην ανάγκη επαναξιολόγησης της σχέσης των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΕΡΤ / Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More