Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σφοδροί βομβαρδισμοί χθες βράδυ – Εντοπίζονται συνεχώς μέλη της Χαμάς στο Ισραήλ έτοιμα για επίθεση

Συνεχίζεται για 10η ημέρα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με του βομβαρδισμούς που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσαν και οι Ισραηλινοί, είναι οι σφοδρότεροι που έχουν κάνει από την έναρξη του πολέμου, το περασμένο Σάββατο 09 Οκτωβρίου.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, από το κέντρο των εξελίξεων, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λωρίδα της Γάζας, κοντά σε μια μεγάλη βάση αεροπορική των Ισραηλινών.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως την Παρασκευή έπεσαν 100 βόμβες, το Σάββατο 50 αλλά ήταν πολύ μεγάλης ισχύος.

Αναφορικά με την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών και την καθυστέρησή της μετέφερε πως Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως «καθυστερεί για να δώσουν χρόνο στους αμάχους να μετακινηθούν όσο περισσότερο γίνεται, ενώ για μία ακόμη φορά οι Ισραηλινοί είπαν ότι δεν μας ενδιαφέρει, δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αμάχους. Μας ενδιαφέρει μόνο η Χαμάς και οι ομηροί μας».

Επιπλέον σχετικά με το άλλο μέτωπο, στον Λίβανο, ανέφερε πως από το πρωί εκκενώνονται 28 κοινότητες που βρίσκονται δύο χιλιόμετρα από τα ισραηλινολιβανικά σύνορα, καθώς όλμοι και ρουκέτες πάνε και έρχονται εκατέρωθεν με τη Χεζμπολάχ και για την ασφάλεια των κατοίκων μεταφέρονται σε καταλύματα όπου τα πληρώνει το κράτος, ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου εκείνοι επιλέγουν που θέλουν να πάνε για να είναι ασφαλείς.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τη Χεζμπολάχ με το Ισραήλ να έχουν έρθει σε μία άτυπη συμφωνία, όχι τώρα εδώ και πολύ καιρό, ώστε να περιορίσουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες μεταξύ εκατέρωθεν ρουκετών όλμων και να μείνει εκεί να μην εμπλακούν περισσότερο.

Πρόσθεσε ακόμη πως εντοπίζονται συνέχεια μεμονωμένα στελέχη της Χαμάς που έχουν εισχωρήσει σε ισραηλινό έδαφος και ξαφνικά κάποιοι εμφανίζονται και θέλουν να κάνουν κακό. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εκκενωθεί κιμπούτς, κοινότητες, χωριά, πόλεις κτλ. υπογραμμίζοντας πως ο φόβος δεν είναι τόσο οι ρουκέτες, αφού μπαίνει κόσμος στα καταφύγια, κάπως προστατεύεται. Είναι να εμφανιστεί ένας τρομοκράτης και να με ένα μαχαίρι, με ένα όπλο και να κάνει κακό.

Έτοιμο δηλώνει το Ισραήλ να ξεκινήσει τη χερσαία επίθεση, ωστόσο δέχεται τρομερές πιέσεις από όλη τη διεθνή κοινότητα να καθυστερήσει ώστε να μην σκοτωθούν άμαχοι.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει στις 09:00 και για την απομάκρυνση των αμάχων αλλά και προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που δεν έχει συμβεί ακόμη, πράγμα που σημαίνει πως θα πιεστεί ακόμη περισσότερο το Ισραήλ να μην προχωρήσει άμεσα σε χερσαία επίθεση.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ένταση και στα βόρεια σύνορα με τον νότιο Λίβανο, όπου πάρα την ένταση που καταγράφεται στο σημείο ο ισραηλινός στρατός υπογραμμίζει πως δεν γίνεται λόγος για ένα δεύτερο ανοικτό μέτωπο αλλά μιλάμε για μία Χεζμπολάχ που θέλει να αποσταθεροποιήσει και να εμποδίσει την επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη, Αλεξία Καλϊτζή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More