Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόνος και απόγνωση στη Γάζα – Υπό ασφυκτική πολιορκία το ινδονησιακό νοσοκομείο

Παρά τις διεργασίες για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς έχοντας στο στόχαστρο νοσοκομεία που θεωρεί κρησφύγετα τρομοκρατών. Δραματική είναι η κατάσταση στο Ινδονησιακό, το οποίο πρακτικά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό. «Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς δεν είναι πλέον πόλεμος, αλλά τρομοκρατία», διεμήνυσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Με κάθε τρόπο δεκάδες ασθενείς απομακρύνονται από το Ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο συνωστισμός απίστευτος, πατέρες με τραυματισμένα παιδιά στην αγκαλιά, ασθενείς με επιδέσμους φορτώνονται σε απλά λεωφορεία και μεταφέρονται στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιούνις. Ένα τραυματισμένο κοριτσάκι σπαράζει από τους πόνους.

Ο κάτοικος της Τζαμπάλια, Μοχάμεντ Αμπού Τζαμπάλ, δήλωσε: «Ήρθαμε τη νύχτα από το Ινδονησιακό νοσοκομείο στα νότια και η κόρη μου έχασε ένα μάτι, έκανε εγχείρηση και έχασε το μάτι της».

«Οι τραυματίες που παραλάβαμε από το Ινδονησιακό νοσοκομείο είναι σε πολύ κακή γενική κατάσταση. Είναι βαριά τραυματισμένοι, υπό μηχανική υποστήριξη», επισημαίνει ο Δρ. Μαχμούντ Αλ Χαλάκ.

Μετά το χτύπημα που δέχθηκε, το Ινδονησιακό νοσοκομείο πολιορκείται ακόμη από τον ισραηλινό στρατό, ενώ βομβαρδισμός σημειώθηκε και κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην Μπειτ Λαχία. Τρία μικρά παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση υπέκυψαν όταν σημειώθηκε μπλακάουτ.

Μία μητέρα ενώθηκε με το πρόωρο μωρό που είχε αφήσει στο νοσοκομείο Σίφα πριν 45 ημέρες. Κατάφερε να το βρει σε άλλο νοσοκομείο, Η ίδια δήλωσε: «Είδα τραυματισμένα νεογνά. Έχανα την ελπίδα πως θα έβλεπα ζωντανό το μωρό μου. Υπήρχαν μωρά καλυμμένα με σκόνη από τα συντρίμμια».

Για τον πάπα Φραγκίσκο αυτή η σύγκρουση έχει ξεπεράσει τα όρια του πολέμου. Όπως δήλωσε: «Αυτό δεν είναι πόλεμος. Αυτό είναι τρομοκρατία. Παρακαλώ αφήστε μας να προχωρήσουμε στην ειρήνη. Προσευχηθείτε για την ειρήνη, προσευχηθείτε πολύ για ειρήνη.»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό κοντά σε νοσοκομεία, ενώ η κατάσταση στο υπό τον έλεγχο του Ισραηλινού Στρατού Αλ Σίφα είναι απελπιστική.

Ο Δρ. Αχμέντ Ελ Μοκχαλάτι, διευθυντής πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε: «Ακόμα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους οι ασθενείς εδώ. Επιπλέον αναμένουμε να χάσουμε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση».

14 ασθενοφόρα μετέφεραν ασθενείς από το νοσοκομείο προς τα νότια της Λωρίδας. Οι νεφροπαθείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο και οι τραυματισμένοι στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο στην Χαν Γιούνις που όμως και εκεί οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Μην έχοντας πρόσβαση σε καύσιμα ή ηλεκτρισμό, και με τον χειμώνα να πλησιάζει οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας ψήνουν ψωμί στους παλιούς πύλινους φούρνους.

«Χρησιμοποιώ ξύλα για να ανάψω φωτιά για να ψήσω ψωμί για τα παιδιά. Η ζωή μας είναι τραγική», δηλώνει ο Μοχάμεντ Αμπού Ιμπραΐμ.

Όλοι ελπίζουν πως η προσωρινή κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων να οδηγήσουν σε μία μόνιμη λύση.

«Ποιο το νόημα μιάς κατάπαυσης του πυρός εάν δεν μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι μου»; αναρωτήθηκε ο Σαντάμ Αλ Σαουαφίρι, εκτοπισμένος από τη βόρεια Γάζα.

Η Δυτική Όχθη παραμένει σε αναβρασμό όπου και άλλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί μετά από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια πόλη Τουλκάρμ.

Ρεπορτάζ: Κάλη Λέκκα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More