Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώληση F -16 στην Τουρκία: Νέο παζάρι για το πότε θα επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Τι αναμένει η Αθήνα

Η αισιοδοξία Ερντογάν για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα επισκιάζεται από τον προβληματισμό που εκφράζεται τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ουάσιγκτον, για το γεγονός ότι η ‘Αγκυρα δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφές ότι η διάθεση των F 16 στην Τουρκία εξαρτάται από το Κογκρέσo.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, στο αμερικανικό Κογκρέσο περιμένουν να δουν πράξεις από την Τουρκία, δηλαδή την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και μάλιστα σύντομα, καθώς η πολιτική απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν στο Βιλνιους, δεν είναι αρκετή για να αρθούν οι αντιρρήσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προωθήσουν τόσο το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16, όσο και τη διαδικασία προμήθειας των F-35 απ’ την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ στο αίτημα της Αθήνας για τα 20+20 F-35.

Το διακύβευμα μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου είναι πλέον οι πιθανοί όροι που θα μπορούσαν να τεθούν στην πολιτική συμφωνία ΗΠΑ- Τουρκίας, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η χρήση νατοϊκού εξοπλισμού εναντίον της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός υπενθύμισε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες, αφετέρου προανήγγειλε εξελίξεις απ’ την Ουάσινγκτον όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας.

 
«Θα έχουμε σύντομα κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό φαίνεται να είναι γνωστή. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα αποτυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί που δίνονται σε χώρες του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Βίλνιους.

 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ξεκάθαρα την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, υποστηρίζουν ξεκάθαρα την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Τρίτον, υποστηρίζουν ξεκάθαρα την προμήθεια των F-35 στην Ελλάδα». Μάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν είχε για το συγκεκριμένο θέμα τις τελευταίες εβδομάδες συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Γερουσιαστή Μενέντεζ.
 
«Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διαβουλεύεται στενά με το Κογκρέσο και σε αυτό το πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθούν θετικά οι συζητήσεις», δήλωσε ενδεικτικά ο Σύμβουλος Ασφαλείας Λευκού Οίκου , Τζέικ Σάλιβαν.

Τ. Ερντογάν: Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα F -16 κατά της Ελλάδας
 
 Στη συνέντευξή του από το Βίλνιους ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόνισε ότι δεν έχει στόχο να αυξήσει τους εχθρούς αλλά να αυξήσει τους φίλους. «Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό κάναμε και στη σημερινή μας συνάντηση. Συζητήσαμε πώς θα εδραιώσουμε τη φιλία μας, πώς θα ενισχύσουμε αυτή τη φιλία μας. Η σημερινή συνάντηση ήταν σαν μία συνάντηση όπου τέθηκαν εκ νέου τα θεμέλια. Για τα F 16, είπε ότι δεν τίθεται ποτέ θέμα να χρησιμοποιηθούν όπως αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα». 
O ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας, δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, όταν θα επαναληφθεί η λειτουργία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Ερντογάν μάλιστα είπε ότι το θέμα της Σουηδίας θα έρθει προς συζήτηση αφού οι Σουηδοί παρουσιάσουν ένα οδικό χάρτη 7 σημείων που θα υποβληθεί στο προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης η  οποία βρίσκεται σε θερινή διακοπή. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά αγοράζει χρόνο, περιμένοντας από τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν τα εμπόδια του Κογκρέσου. 

Η σταθερότητα στο Αιγαίο βρισκόταν στα θέματα της συνάντησης Μπάιντεν -Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού και κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της διαρκούς υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς και της σημασίας διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο.
 
Με σκληρή πάντως γλώσσα , η Ρεπουμπλικανή του Κογκρέσου Νικόλ Μαλλιωτάκη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής. «Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να προδώσει την Ελλάδα για να επιτρέψει σε μια χώρα που δεν ήθελε μέχρι πρόσφατα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ικανοποιεί μόνο τον Ερντογάν, ο οποίος είναι ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία», αναφέρει σε ανάρτησή της.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ουάσιγκτον -Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Κωνσταντινούπολη -Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Ν. Ανδρουλάκης: Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων από την Τουρκία – Μόνη λύση μία ειδική σχέση με την ΕΕ

ΚΚΕ: Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, θα ρίξει “λάδι στη φωτιά” των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More