Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα – Τι λένε ειδικοί για τα ατυχήματα στους επαρχιακούς δρόμους

Πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά με τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που γίνονται με αγριογούρουνα τα οποία αναζητώντας τροφή κυκλοφορούν σε αγέλες σε επαρχιακούς δρόμους και αγροτικές περιοχές. Με αφορμή το τραγικό συμβάν όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κιλκίς η ΕΡΤ αναδεικνύει το πρόβλημα και με τη βοήθεια ειδικών παρουσιάζει τις προτεινόμενες λύσεις για τον περιορισμό του πληθυσμού.

Ο Γιώργος Χουρσεΐδης, πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγιά μίλησε στις «Συνδέσεις» για το πώς συνέβη το περιστατικό ενώ καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Χρήστος Βλάχος εστίασε στο γεγονός ότι είναι λάθος η πολιτική βιολογικής κτηνοτροφίας για τα αγριογούρουνα.

«Εκρηκτική» χαρακτηρίζει την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, την τελευταία διετία, ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης της άγριας πανίδας στη χώρα μας. 

Όπως είπε στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής το πληθυσμός δεν έχει εχθρούς και πολλαπλασιάζεται. Σύμφωνα με τον ειδικό «είναι παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση των αγριογούρουνων» τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να «απομακρυνθούν» τα αγριογούρουνα. «Για να δοθεί λύση πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των μεγάλων πυκνοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε ένα ζώο όταν τρέχουμε

Από την πλευρά του ο Κωνταντίνος Ιαβέρης, εκπαιδευτής οδηγικής συμπεριφοράς τόνισε ότι δεν μπορούμε όταν οδηγούμε να αποφύγουμε ένα ζώο.

«Ζητούμενο είναι να ακινητοποίησουμε το αυτοκίνητο και όχι να αποφύγουμε το ζώο. Σε διαφορετική περίπτωση θα βγούμε εκτός δρόμου» είπε και πρόσθεσε: «Στο επαρχιακό δίκτυο πάμε πάρα πολύ αργά και προετοιμαζόμαστε για να συμβεί κάτι».

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More