Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Λιάκουρας στο Πρώτο για ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος πρέπει να είναι ανοικτός, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία – Σημαντική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών (audio)

Τις γενικότερες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών και της Ανατολικής Μεσογείου, σχολίασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, με αφορμή την τριμερή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τόνωση των διαύλων επικοινωνίας.

«Θεωρώ ότι ο διάλογος πρέπει να είναι ανοικτός. Το γεγονός ότι συμβαίνουν όλα αυτά είναι τα κλειστά κανάλια που  δεν επικοινωνούν. Αυτό που έχω ήδη διατυπώσει  είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν δύο point person, ένα άτομο από κάθε μία πλευρά της κάθε χώρας, ένα άτομο απόλυτης εμπιστοσύνης του Ερντογάν, ένα άτομο της εμπιστοσύνης του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό γιατί; Διότι θα πρέπει να βρίσκονται εκεί, πάντοτε να προσπαθούν να έχουν μία λεγόμενη δημιουργική συνεργασία, η οποία θα είναι θετική για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, μέσα στα οποία είναι και ο διάλογος και η διαπραγμάτευση  για τα μεγάλα θέματα τα οποία χωρίζουν τις δύο χώρες», εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου

«Τα μεγάλα, τα μικρά τα οποία δημιουργούνται δεν μπορούν να επιλύονται τα θέματα ανάμεσα στους αντίστοιχους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας. Αυτά είναι θέματα πολιτικά που πρέπει να λύνονται ακριβώς μέσα από αυτά τα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε μία διαρκή επικοινωνία. Πρέπει να σκεφτόμαστε και με δημιουργική συνεργασία και με πρόληψη κρίσεων. Βέβαια λέγεται πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να πάμε σε οποιοδήποτε διάλογο όταν βρισκόμαστε κάτω από αυτή την κατάσταση. Μα ο διάλογος με αυτό ακριβώς έχει να κάνει. Διάλογος δεν σημαίνει ότι πάμε κατευθείαν στη διαπραγμάτευση. Διάλογος σημαίνει αυτό το οποίο υποθέτω ότι θα πρέπει να έγινε και στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο κ. Λιάκουρα για την αξία του διαλόγου στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Λιάκουρας τόνισε και τη μεγάλη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. «Οι διερευνητικές επαφές ως μέσο, ως διαδικασία υπάρχει, είναι εκεί, απλώς δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει, ειδικά μετά το 2021. Άρα αυτό είναι ένα ζητούμενο το οποίο πρέπει να το δούμε γιατί με τις διερευνητικές επαφές θα πρέπει να δούμε ποια θέματα θα πάνε στη διαπραγμάτευση και ποια όχι. Ζητήματα όπως είναι της υφαλοκρηπίδας, και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου δήλωσε ότι είναι λάθος αυτό το οποίο ακούγεται πολλές φορές ότι η Τουρκία θα θέσει πάρα πολλά θέματα για να μας σύρει στο διάλογο και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να μας σύρει στο διάλογο. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό εμείς να τον προετοιμάσουμε τον διάλογο και να τον προχωρήσουμε για αυτά τα ζητήματα.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Αιγύπτου και του προέδρου Σίσι να υπογράψουν ένα διάταγμα για τον καθορισμό των ορίων της αιγυπτιακής ΑΟΖ προς δυσμάς, o κ. Λιάκουρας επεσήμανε ότι ένα μεγάλο τρίγωνο της περιοχής αυτής που ανήκει στην Αίγυπτο δεν υπήρχε ούτε στην ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση, ούτε στο τουρκολιβυκό, και η Αίγυπτος θεώρησε ότι θα πρέπει να το διεκδικήσει μονομερώς για να δείξει ποια είναι τα όριά. «Πιστεύω από την αρχή ότι το έκανε με μία μόνο λογική, να προκαλέσει τη Λιβύη να κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο η Λιβύη το έκανε. Διαμαρτυρήθηκε θεωρώντας ότι είναι παράνομη η μονομερής αυτή πράξη της Αιγύπτου. Περίμενα ότι θα υπάρξει αντίδραση, αλλά η αντίδραση αυτή θα ερχότανε με κάποια μικρή καθυστέρηση από τη Λιβύη, γιατί θα γινόταν κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν θέλει σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση, να τα χαλάσει με την Αίγυπτο», εξήγησε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More