Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Μάρκαρης στο Πρώτο: Η παρηγοριά των Ελλήνων στους Τούρκους μου θυμίζει τον στίχο του Σολωμού «Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κ’ έρμο» (audio)

«Η μεγάλη παρηγοριά των Ελλήνων στους Τούρκους μου θυμίζει το στίχο “Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κ’ έρμο” του Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Οι Έλληνες έδωσαν αυτό το λίγο φως που τόσο μεγάλη ανάγκη το είχαν αυτοί οι άνθρωποι», είπε ο συγγραφέας, Πέτρος Μάρκαρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoigr» με την Χριστίνα Βίδου, σχετικά με τη βοήθεια που παρείχαν οι Έλληνες στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.

«Αυτό είναι κάτι το τρομερό. Πρέπει να σας πω εάν υπάρχει μία παρηγοριά για μένα είναι ότι αυτό που έζησα παιδί και νέος στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Αθήνα το ξαναζώ. Ότι δηλαδή στα δύσκολα, όταν σε μία γειτονιά κάποιος παθαίνει ένα κακό, όλη η γειτονιά τρέχει. Και στην Πόλη έτσι ήταν. Όταν δηλαδή κάποιος Ρωμιός πάθαινε κάτι, δεν έτρεχαν μόνο Ρωμιοί, έτρεχαν και οι Τούρκοι και οι Εβραίοι. Έτσι γινόταν και στην Ελλάδα σε συνοικίες, όταν κάποιος πάθαινε κάτι, έτρεχε όλη η γειτονιά. Το βλέπω και σήμερα. Βλέπω πόσο αυτοί οι άνθρωποι το εκτιμούν αυτό», είπε ο γνωστός συγγραφέας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, ο κ. Μάρκαρης είπε ότι όσοι δεν έχουν ζήσει δεν έχουν πάει στην περιοχή αυτή, νομίζουν ότι υπήρχε μια εχθρότητα, όμως στην πραγματικότητα καμία εχθρότητα δεν υπήρχε. «Ήταν εξαιρετικά φιλικές οι σχέσεις μεταξύ τους. Χαίρονταν όταν έβλεπαν τους Έλληνες. Δηλαδή ήταν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτή τη διαφορετική αντιμετώπιση τη βλέπετε ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα, πως πηγαινοέρχονται μεταξύ τους. Δεν είναι αλήθεια αυτή η ένταση. Η πολιτική δεν αποτυπώνεται κατ’ ανάγκη στη ζωή και στις αντιλήψεις των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

«Ο Ερντογάν, όπως και κάθε άλλος στη θέση του, έχει να διαχειρισθεί μία κατάσταση η οποία για τα μέτρα της Τουρκίας είναι στα όρια του αδύνατου. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Βλέπετε όμως αυτό το οποίο κάνει. Δηλαδή πήρε όλους τους εργολάβους και τους έκλεισε στη φυλακή. Αυτό εμένα μου θυμίζει τη ρήση από ένα θεατρικό έργο του Ζαν Πολ Σαρτρ “Η κόλαση είναι οι άλλοι”», ανέφερε ο κ. Μάρκαρης σχετικά με τη δεινή θέση που βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More