Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Μαρινάκης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Νιώθω δικαιωμένος – Τι είπε για την στάση των κομμάτων και τις ευρωεκλογές

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον τηλεοπτικό σταθμό κάνοντας εκτενή αναφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις ευρωεκλογές καθώς και τον κατώτατο μισθό.

«Πολλές φορές οι σιωπηλές πλειοψηφίες καταπιέζονταν»

Σε ερώτηση για το στοίχημα της επόμενης ημέρας σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε με ένα σχόλιο, πως «πολλές φορές οι σιωπηρές πλειοψηφίες καταπιέζονταν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι εκ των φοιτητών, κάποιοι μάλιστα οργανώθηκαν, πολλοί άλλοι ήταν ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, καταπιέζονταν κατά καιρούς. Γιατί δεν ήθελαν να φορέσουν κράνος, να κρατήσουν ρόπαλο, γιατί ήθελαν όταν έπαιρναν το πτυχίο τους για να ξεκινήσουν να βρουν δουλειά -αν τα καταφέρναν να βρουν στη χώρα- γιατί ήταν εκείνοι που θυσίαζαν οι γονείς τους τούς κόπους τους για να τους σπουδάσουν, ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να καταστρέφουν τις σχολές τους για να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες φορολογούμενοι τη δημόσια περιουσία όταν αποκαθίσταται. Αυτοί λοιπόν, ήθελαν να μπορούν να σπουδάζουν σε ένα πανεπιστήμιο που να μην κλείνει κάθε τρεις και λίγο, να μην υπάρχει άσυλο ανομίας και αν θέλουν να μπορούν να σπουδάσουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν μάχες, κάποιοι εξ αυτών δεν υποτάχθηκαν ποτέ σε αυτόν τον ιδιότυπο φασισμό ενός πολιτικού χώρου, νιώθουν πλέον δικαιωμένοι. Και προσωπικά νιώθω πολύ δικαιωμένος γιατί αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι ευρύτερα με αυτό που λέμε πολιτική μέσω της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως φοιτητής της Νομικής Θράκης και έχω τη δυνατότητα και την τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα για να λειτουργούν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα, επίκειται – ελπίζω- και η αναθεώρηση του άρθρου 16. Περάσαμε από τα λόγια- που πολλές φορές δεν γινόντουσαν πράξεις γιατί δυστυχώς μας κράταγαν προσκολλημένους στο χθες κάποιοι άλλοι- στις πράξεις».

Με αυστηρούς κανόνες η επόμενη μέρα

Κατά τον κ. Μαρινάκη, η επόμενη ημέρα του νομοσχεδίου είναι «Αυτά που είπε ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, ο οποίος πραγματικά τρεις ημέρες στη Βουλή δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι η έναρξη της εφαρμογής όλου αυτού, με αυστηρούς κανόνες, τους πιο αυστηρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι αυτή η μεταρρύθμιση, σας λέω το ένα, το αυτονόητο: ένα νέο παιδί που δεν θέλει να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ή δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε, δεν θα αναγκαζόταν να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα για να πάει στο εξωτερικό. Και αυτό δείχνει και το κοινωνικό του μέτρου. Γιατί αυτοί οι οποίοι έχουν τελειώσει μη κρατικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό αλλά δεν θέλουν ο νέος Έλληνας να σπουδάσει αν θέλει εδώ σε μη κρατικό, δείχνουν και τη υποκρισία τους και έναν ελιτισμό, ο οποίος υποκρύπτεται. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους- όχι αναλογικά- σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πόσοι μπορούν να γυρίσουν, πόσα λεφτά μπορούν να έρθουν στη χώρα. Και κάτι άλλο, πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε αυτά τα ιδρύματα».

Και συμπλήρωσε: «Θα καταλάβουμε πόσο σημαντική τομή, πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, μέσα σε λίγους μήνες, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό ήταν για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες επειδή το ΠΑΣΟΚ έκανε μια από τις πρώτες κυβιστήσεις, από τις πολλές που έχει κάνει σε αυτό το θέμα».

Πώς σχολίασε τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για τα όσα ανέφερε χθες ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα χαρακτήρισε «συγκλονιστικά» σημειώνοντας πως «Λέει ότι οι διώξεις προσώπων, πολιτών και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργών, υπουργών, άρα πολιτικών αντιπάλων – θυμάστε τι είχε πει ο κ. Πολάκης “να βάλουμε στη φυλακή τους πολιτικούς μας αντιπάλους”…”δένει το γλυκό” – δεν είναι αποτέλεσμα κρίσης, απόφασης της δικαιοσύνης όπως προβλέπει η διάκριση των εξουσιών, αλλά ήταν πολιτική απόφαση να μπουν στο κάδρο οι άνθρωποι αυτοί, να κρεμαστούν στα μανταλάκια, την οποία μάλιστα απ’ ότι λέει ο κ. Κούλογλου- όχι εμείς, όχι η Ν.Δ., όχι ο Μητσοτάκης, όχι η Κυβέρνηση- γνώριζε ο τότε Πρωθυπουργός. Και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ακριβώς τα ίδια λέει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Τσίπρα, ο κ. Κοντονής. Συγκεκριμένα μιλάει για ένα «παρα-υπουργείο» Δικαιοσύνης, που λειτουργούσε στο Μαξίμου. Έρχομαι λοιπόν εγώ και σας λέω. Η

Δικαιοσύνη έκρινε τις υποθέσεις αυτές, αμετάκλητη απαλλαγή για τα πρόσωπα αυτά, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμμένο, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Λοβέρδο για όλα τα δέκα αυτά πρόσωπα, και λέω το εξής, γιατί πήγα και στην Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό για το κράτος Δικαίου και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για πρόοδο και σημαντικά βήματα γιατί εμείς μιλάμε με πράξεις και νομοσχέδια και όχι με συκοφαντίες. Αυτοί οι ευαίσθητοι, αυτοί που βγαίνουν εκτός Ελλάδας ενώ εκλέγονται με την ψήφο των Ελλήνων και πληρώνονται από τον Έλληνα και Ευρωπαίο φορολογούμενο και συκοφαντούν τη χώρα, αν είχαν περίπτωση υπουργού Δικαιοσύνης της Ν.Δ. που μιλούσε για παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης και Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., συνάδελφό τους, που μιλούσε για πολιτικές αποφάσεις όταν μιλάει για διώξεις, πόσα συκοφαντικά ψηφίσματα -που τότε δεν θα ήταν συκοφαντικά- θα είχαν συντάξει; Πόσο θα ωρύονταν για το κράτος Δικαίου; Όλα αυτά δεν έχουν προηγούμενο. Η διάκριση των εξουσιών είναι συστατικό στοιχείο, αναγκαία προϋπόθεση για τη Δημοκρατία. Στη χώρα μας φαίνεται ότι αυτό δεν έγινε σεβαστό από μια Κυβέρνηση και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, λέγοντας πως «κυνικά παραδέχτηκε και μάλιστα με δεύτερη ανακοίνωση επιθετική -γιατί είχε καταλάβει ότι πιάστηκε στη φάκα, εμείς το καταλαβαίναμε αυτό από την πρώτη στιγμή- είπε “μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο είναι δική μου πρωτοβουλία”. Το άρθρο δηλαδή, που λέει για όλα αυτά τα συκοφαντικά η Ελλάδα να χάσει λεφτά. Θα σας πω κάτι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται στη χώρα και κανένας δεν το έχει καν υπονοήσει, δεν υπάρχει δημοσιογράφος σε κρατητήριο, όπως πολλοί συνάδελφοί σας είχαν βρεθεί όπως θυμάστε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπάρχουν υπουργοί της Ν.Δ. ή βουλευτές που βάζουν τα πρόσωπά σας, εν είδει προγραφών απειλώντας. Και επειδή αυτά στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχουν και επειδή η Ελλάδα πλέον δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα, κάποιους τους ενοχλεί. Και θέλουν να στοχοποιήσουν, είναι ξεκάθαρο, τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

«Εννοείται την προκήρυξη Πολάκη;» ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει «Όλα αυτά τα οποία έχουμε δει. Όλα αυτά δεν υπάρχουν και ενώ δεν υπάρχουν τώρα όλοι αυτοί καταγγέλλουν τα δήθεν ζητήματα κράτους Δικαίου».

Σε ερώτηση αν απειλούνται τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταγγέλλει περιορισμό κονδυλίων, την ώρα που «είχε χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση 90 εκατ. ευρώ» η οποία πλέον «Αυξήθηκε κατά 50%, πάνω από 130 εκατ. ευρώ- αυτή η αύξηση έγινε ήδη από εμάς από το 2019 στο 2023 και συνολικά αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την Παιδεία. Και στο νομοσχέδιο που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται 1,5 δισεκ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ενισχύεται το Δημοκρίτειο, ενισχύεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο». Επίσης κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΝ ότι καταγγέλλει το νομοσχέδιο για υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων ενώ «προφανώς δεν διάβασε καν το νομοσχέδιο όταν ξεκίνησε αυτές τις καταγγελίες, γιατί 176 άρθρα από τα 205 του νομοσχεδίου αναφέρονταν στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Τι είπε για τον κατώτατο μισθό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με στόχο στο τέλος της 4ετίας να φτάσει τα 950 ευρώ, σημειώνοντας πως αυτό που λέει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κάνει πράξη. «Γιατί έχει πολύ μεγάλη αξία η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού;» αναρωτήθηκε και σημείωσε: «Γιατί δοκιμαζόμαστε κι εμείς, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες, από μια επίμονη ακρίβεια, οπότε αυτές οι μόνιμες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους, στους νέους, στους νέους γονείς, στις νέες μητέρες και στους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, όπου η αύξηση του κατώτατου μισθού και τριετίες που ξεπάγωσαν, είναι το καλύτερο αντίδοτο».

Σε άλλη σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού, στόχος είναι και ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ. Και πως μπορεί να γίνει αυτό: «Πρώτη απάντηση είναι ότι το ανεβάσαμε πάνω από 15% σε μια δύσκολη τετραετία, την προηγούμενη. Γιατί η οικονομία δεν είχε φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα. Η δεύτερη απάντηση κρύβεται στις τριετίες. Οι τριετίες ξεπάγωσαν νωρίτερα, περίπου δύο χρόνια, από ό,τι είχαμε προβλέψει, γιατί; Γιατί βλέπαμε την ανάγκη να ανέβουν κι άλλο οι μισθοί, λόγω της ακρίβειας. Η τρίτη απάντηση -αν μου επιτρέπετε- γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά, αλλά είναι σημαντικά αν τα βάλει κανείς δίπλα με την ανάπτυξη της χώρας και τις δουλειές που δημιουργούνται. Όταν έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 θέσεις εργασίας και σε αυτές τις θέσεις έχουμε αύξηση του μέσου μισθού, σημαίνει ότι δημιουργείται μεγαλύτερο μέρος της πίτας, μεγαλώνει η πίτα, κι έτσι μπορούμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε και στο φοιτητικό επίδομα που αυξάνεται, αλλά και για το επίδομα για τις νέες μητέρες, διευκρινίζοντας πως στη χώρα μας «Υπήρχαν μητέρες δύο ταχυτήτων. Μητέρες οι οποίες έπαιρναν το επίδομα και υπήρχαν και οι ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, οι οποίες έπαιρναν για λίγους μήνες, νομίζω για δύο μήνες, κάπου στα 200 ευρώ. Ούτε 200 ευρώ. Και λίγο λιγότερο. Ήρθε, λοιπόν, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, ουσιαστικά, επέκτεινε πρώτον και στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες το επίδομα αυτό και πήγε στο ύψος του κατώτατου μισθού».

Τέλος, αναφορά έκανε και στο επίδομα γέννησης που επίσης αυξήθηκε και μάλιστα «αυξήθηκε γεωμετρικά με βάση και το πόσα παιδιά έχει το νέο ζευγάρι το οποίο γεννάει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας «εδώ όλα αυτά, αν τα αθροίσει κανείς, μαζί με τις μόνιμες παρεμβάσεις στο εισόδημα, είναι μία ακόμη κίνηση αντιμετώπισης της κρίσης και παρεμβάσεις οι οποίες μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Προφανώς, ούτε από μόνο του το επίδομα γέννησης λύνει όλα τα προβλήματα ενός νέου ζευγαριού, ούτε τα 780 ευρώ, τα οποία δεν είναι αμελητέο ποσό, λύνουν όλα τα προβλήματα μιας νέας μητέρας. Αλλά, αν αθροίσει κανείς το επίδομα γέννησης, αν αθροίσει κανείς το επίδομα για τη νέα μητέρα, αν αθροίσει κανείς την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη 9.000 άνθρωποι βρίσκουν σπίτι και πολλοί περισσότεροι επίκειται να βρουν από το πρόγραμμα που διπλασιάστηκε. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι συνολικές, καταλαβαίνει γιατί η καλύτερη πολιτική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Γιατί οι μόνιμες παρεμβάσεις οχυρώνουν την καθημερινότητα και παραμένουν και την επόμενη μέρα».

Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στις ευρωεκλογές: «Σε λίγους μήνες, στις 9 Ιουνίου, έχουμε ευρωεκλογές. Θέλω λίγο να βάλουμε δίπλα δύο εικόνες. Θυμηθείτε πού ήταν η Ελλάδα και σε σχέση με την Ευρώπη και σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, μια Ελλάδα επαίτης, μια Ελλάδα μαύρο πρόβατο, μια Ελλάδα που μαζεύονταν όλοι να συζητήσουν το πρόβλημά της. Και σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια για όλους και, κυρίως, για αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, πού βρέθηκε η Ελλάδα. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα κατάφερε, να μεγαλώσει και το ΑΕΠ της και με τις συμφωνίες με τις γύρω χώρες, η Ελλάδα κατάφερε και κέρδισε αμυντικές συμφωνίες που κάποτε ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε και κατάφερε, ναι, να είναι ισότιμος συνομιλητής» τόνισε ο

«Αν ήταν κάποιος στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καταλάβαιναν γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, γιατί δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Ν.Δ., πλέον πρωταγωνιστεί. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε «Όσο η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται, τόσο αυτό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο, θα επιστρέφεται θετικά στους πολίτες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει και το εισόδημα των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More