Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πετράκης στο Πρώτο για την απόφαση του Eurogroup: Είναι σαν να κάναμε ανάπτυξη 9% – Ουσιαστικά είναι η επενδυτική βαθμίδα που έρχεται (audio)

Τι ακριβώς σημαίνει για την ελληνική οικονομία, η χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup, για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης των συμφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 6 δις ευρώ, ανέλυσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης.

«Η ουσία είναι η εξής. Εμείς εκδίδουμε ομόλογα, εκδίδουμε πάντοτε και εκδίδαμε και παλαιότερα για το χρέος μας, όμως ήρθε η κρίση του 2011, η πολύ μεγάλη κρίση και δημιούργησε το εξής πρόβλημα. Η αξία του χρέους μας άρχισε να πέφτει πάρα πολύ, δηλαδή δεν άξιζε κανείς να κρατάει ομόλογά μας. Μπήκαν λοιπόν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και το κράτησαν στο 30%-40 % της αξίας του. Το κράτησαν λοιπόν, το έβαλαν στα θησαυροφυλάκια τους, εμείς αποφύγαμε την πτώχευση. Τους πληρώναμε τους τόκους που προέρχονταν από όλα αυτά, αλλά υπήρχε το ζήτημα ότι  βελτιώνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, η τιμή του χρέους, δηλαδή η τιμή των ομολόγων, ανέβαινε, από το 35, 40, 45, 60, 65 πήγε στο 100%, αυτή τη στιγμή είναι κάπου εκεί, παρ’ όλη την κρίση, η οποία υπάρχει. Αυτή η διαφορά είναι μεγάλο κέρδος, γι’ αυτό λέμε ότι όσοι μπήκαν είτε το 2013, 2014, 2015 ιδίως, που είχαν φτάσει οι τιμές των ομολόγων μας στο 30% έκαναν πάρα πολλά χρήματα όσοι ήξεραν, εννοώ τους μεγάλους κεφαλαιούχους που αγόραζαν το χρέος μας σε πολύ μικρές τιμές» περιέγραψε ο κ. Πετράκης.

«Μπαίνει ένα θέμα για τους Ευρωπαίους, αυτά τα κέρδη τα οποία κάνετε, που βγήκαν από το αίμα μας σε τελευταία ανάλυση, επειδή εμείς εφαρμόσαμε καλά τα μνημόνια, αυτά μας επιστρέφουν. Υπάρχει μια λεπτομέρεια. Αυτό ήταν στο πρόγραμμα ευθύς εξαρχής να επιστραφούν. Αλλά το 2015 στη μεγάλη κρίση που τσακωνόμασταν με τους Ευρωπαίους είπανε στοπ, δεν σας τα επιστρέφουμε αυτά και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τα επέστρεψαν. Συμφωνήθηκε το 2018, μετά που κλείσαμε ουσιαστικά το τρίτο μνημόνιο, αυτά να επιστρέφουν κανονικά και πραγματικά επεστράφησαν. Και τώρα είναι και η τελευταία δόση, διότι οι τιμές είναι εκεί που είναι και δεν πρόκειται να πέσουν. Άρα αυτή είναι η ουσία» συνέχισε ο καθηγητής.

Επισημαίνοντας ότι τα 6 δις είναι κάθε άλλο παρά μικρό μέγεθος, ο κ. Πετράκης, εξήγησε ότι ως δείκτης της υγείας μιας οικονομίας χρησιμοποιείται η σχέση χρέους με ΑΕΠ. «Είναι σαν να κάναμε εμείς φέτος 6% που θα κάνουμε και 3%, 9% ανάπτυξη. Τα 6 δις είναι το 3% περίπου του ΑΕΠ μας. Άρα ουσιαστικά μειώνεται η σχέση χρέους με ΑΕΠ που είναι υγεία, που είναι η επενδυτική βαθμίδα που έρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More