Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Π. Σάντσεθ: Ρωτώ το ΕΛΚ εάν αισθάνεται άνετα να είναι «συνένοχο στην απειλή» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

O Πέδρο Σάντσεθ στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ανέλυσε τα αποτελέσματα της ισπανικής προεδρίας όπως ήταν αναμενόμενο. Ομως συγκρούστηκε και με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) υπενθυμίζοντας του ότι οι ακροδεξιοί είναι οι συνεργάτες του (ΕΛΚ) στην Ισπανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber, νωρίτερα προειδοποίησε τον Ισπανό πρωθυπουργό , με εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ισπανία, μετά τον νόμο περί αμνηστίας που συμφωνήθηκε με τους Καταλανούς αποσχιστές και τον τρόπο με τον οποίο (οι αυτονομιστές ) επιτίθενται στους δικαστές.

Instead of working from the centre, Mr Sanchez polarised Spain with his amnesty pact, and now he is trying to divide Europe. We will not allow it.

Mr Sanchez delivered a disappointing Presidency. He is undermining the rule of law, deepening splits in society. Europe is worried. pic.twitter.com/mH5NCSuzYs

— Manfred Weber (@ManfredWeber) December 13, 2023

Συγκεκριμένα ο Σάντσεθ είπε ότι “η ισπανική προεδρία ήταν επιτυχημένη καθώς καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ περίπλοκο πλαίσιο. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην διαφορετικότητα και επίσης απέναντι στις αντιξοότητες που υποφέρουμε. Άκουσα εσφαλμένες και κακόβουλες δηλώσεις σε αυτή τη συζήτηση για τη δημοκρατική ποιότητα και το κράτος δικαίου στη χώρα μου. Δηλώσεις που προφανώς δεν μπορώ να αφήσω να περάσουν, όχι επειδή προσβάλλουν εμένα και τα 48 εκατομμύρια Ισπανούς, αλλά επειδή είναι κατηγορηματικά ψευδείς”. Τόνισε και επέμεινε ότι η πραγματική απειλή για τη δημοκρατία είναι η πρόοδος της ακροδεξιάς και «η ανευθυνότητα της παραδοσιακής δεξιάς, η οποία ανοίγει την πόρτα σε κυβερνήσεις συνασπισμού και υιοθετεί πολλές από τις ακραίες ιδέες». “Αυτή είναι η απειλή που κρέμεται πάνω από το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό το αντιδραστικό συγκρότημα αποδυναμώνει, κύριε Βέμπερ, το ευρωπαϊκό σχέδιο. Είναι αυτό που διαβρώνει τις δημοκρατίες, αυτό που θέτει εκτός νόμου, δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, αυτό που επιτίθεται στη διάκριση των εξουσιών , αυτό που φιμώνει τα επικριτικά ΜΜΕ, ενώ υπονομεύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, επιβραδύνει την οικολογική μετάβαση και θέτει υπό έλεγχο τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας LGTBI, όπως συμβαίνει στην Ισπανία», πρόσθεσε.

Τέλος του απηύθυνε αρκετές ερωτήσεις αναλύοντας τον χαρακτήρα της ακροδεξιάς Βοξ στην Ισπανία : “Τι γνωρίζετε για τις πολιτικές που εφαρμόζει η Vox με το PP στις πέντε αυτόνομες κυβερνήσεις και στους 135 δήμους που συγκυβερνούν; Ξέρετε ότι μειώνουν τους φόρους στις μεγάλες περιουσίες ενώ καταργούν τα δημόσια δικαιώματα; Ξέρετε ότι καταργούν πολιτικές και περικόπτουν δημόσιους πόρους που προορίζονται για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας; Ξέρετε ότι σταματούν την απογείωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Ξέρετε ότι λογοκρίνουν συναυλίες, ταινίες και θεατρικά έργα την ίδια στιγμή που ανακτούν τα ονόματα στους δρόμους των πόλεων μας διάσημων προσώπων που συνδέονται με τη δικτατορία του Φράνκο; Αυτό θα ήταν και το σχέδιό σας για τη Γερμανία; Επιστρέφοντας τα ονόματα των ηγετών του Τρίτου Ράιχ στους δρόμους και τις πλατείες του Βερολίνου;».

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατέληξε με μία σειρά ακόμη ερωτήσεων προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ : “Πείτε μου, κύριε Βέμπερ, ξέρετε ποιοι είναι οι σύμμαχοι του ΡΡ στην Ισπανία; Ξέρετε πραγματικά τι αντιπροσωπεύει το Vox και τι πραγματικά σκέφτεται; Ξέρετε πώς ορίζει το Vox την ΕΕ; Το ορίζει ως “ομοσπονδιακό μεγακράτος παρόμοιο με τη Σοβιετική Ένωση”. Ξέρετε πώς αναφέρονται στους κοινοτικούς θεσμούς; Το παραθέτω επί λέξει: εκφυλισμένες ολιγαρχίες που θέλουν να μετατρέψουν ολόκληρα έθνη σε πολυπολιτισμικές κοπριές».

Señor Weber:

¿Qué opina de la propuesta de Vox de ilegalizar varios partidos políticos?

¿Qué sabe usted de las políticas de Vox con el PP?

¿Sería su plan también en Alemania devolver a las calles los nombres del Tercer Reich?

La verdadera amenaza para Europa es el avance de… pic.twitter.com/3OIdIvGv4z

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) December 13, 2023

“Κ. Βέμπερ:Πώς σας φαίνεται η πρόταση του Vox να τεθούν εκτός νόμου πολλά πολιτικά κόμματα; Τι γνωρίζετε για τις πολιτικές του Vox με το PP;

Θα ήταν επίσης το σχέδιό σας να επιστρέψετε τα ονόματα του Τρίτου Ράιχ στους δρόμους της Γερμανίας;

Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι η προέλαση της ακροδεξιάς και η ανευθυνότητα της παραδοσιακής δεξιάς που ασπάζεται τις πιο ακραίες ιδέες., αναφέρει ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More