Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη: Λιγότερο εκτός σπιτιού το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι λόγω ακρίβειας

Το εβδομαδιαίο οικογενειακό ραντεβού γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι για πολλά χρόνια είχε «μετακομίσει» στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της περιοχής.

Γονείς με τα παιδιά τους, νεαρά και ηλικιωμένα ζευγάρια, παρέες αποτελούμενες από οικογένειες, συγγενείς και φίλους, συνδύαζαν το φαγητό με την Κυριακάτικη έξοδο. Ωστόσο, τα τελευταία δεκατρία χρόνια, από το 2009 και μετά και η συνήθεια αυτή είχε αλλάξει.

Ήταν περισσότερο συνήθεια που συντρόφευε μισθωτούς. Σήμερα, όπως δηλώνουν στο www.ertnews.gr κάτοικοι της Ροδόπης οι εβδομαδιαίες εκτός σπιτιού συναθροίσεις πραγματοποιούνται «το πολύ μια φορά το μήνα και αν».

Λόγω της ακρίβειας, όπως τονίζουν, είναι άλλες οι προτεραιότητες ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα. «Το κάθε Κυριακή τρώμε έξω» έγινε «θυσία» για την αποπληρωμή των αυξήσεων της ΔΕΗ, του Μάρκετ, των καυσίμων και κυρίως των σχολικών και φροντιστηριακών εξόδων.

Συναντήσαμε γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι οικογένειες που μόλις είχαν τελειώσει το μεσημβρινό φαγητό τους. Όπως δήλωσαν στο www.ertnews.gr το «δύο φορές το μήνα έξω για φαγητό» έγινε «μια φορά το μήνα και αν» προσθέτοντας οι ίδιοι ότι προτεραιότητα αποτελεί πάντα η κάλυψη των εξόδων των παιδιών και του ενεργειακού κόστους. Οι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρσι , όπως είπαν, είναι ανεβασμένοι 30%, για τις αγορές στο super market 20% και για την κάλυψη των καυσίμων 40%, οπότε πολυτέλεια η εβδομαδιαία Κυριακάτικη έξοδος.

«Η κάλυψη των εξόδων για τις μετακινήσεις είναι όσο και το μηνιαίο κόστος κάλυψης ενός δανείου» δήλωσαν στο www.ertnews.gr ζητώντας μειώσεις, τόσο στις αυξήσεις, όσο και στη φορολογία, στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των super market και όπου αλλού μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις προς όφελος και ανακούφιση της οικογένειάς.

Μέχρι να δουν παρεμβάσεις και διαφορά θα συνεχίσουν, λένε, να ανάβουν τα κάρβουνα μόνοι τούς για μπάρμπεκιου και να επισκέπτονται κάθε Κυριακή το χωριό για φαγητό, όπως παλιά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More