Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη: Μάχη με τον χρόνο και τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων δίνουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων

Αντέχουν στον χρόνο τα επαρχιακά πρατήρια υγρών καυσίμων της Ροδόπης.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία και τον μεγάλο ανταγωνισμό από τις μεγάλες αλυσίδες δεν είναι λίγοι οι παραδοσιακοί πρατηριούχοι που άντεξαν.

Σαράντα έξι (46) χρόνια στο χώρο ο κος Λάζαρος Γεροπασχάλης, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Ροδίτη Ροδόπης κατέγραψε πολλές αλλαγές, είδε σημαντικές αυξομειώσεις και στάθηκε στη στροφή που σημειώθηκε προς τη Βουλγαρία από το άνοιγμα των συνόρων και μετά. Μιλώντας στο www.ertnews.gr σχολίασε από τη μια τη μείωση της κατανάλωσης λόγω του περιορισμού των κινήσεων και από την άλλη τον ανταγωνισμό με τη γειτονική Βουλγαρία. «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω, το 1977 ήταν είκοσι (20) όλα κι όλα τα αυτοκίνητα, σήμερα είναι διακόσια στο Ροδίτη μόνο, κάθε σπίτι και από δύο αυτοκίνητα» ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αλλαγές που σημειώθηκαν από την περίοδο της πανδημίας και μετά. Από το Μάρτιο του 2020 έως το Μάρτιο του 2023, όπως ισχυρίστηκε «αντί για κατανάλωση 1.000 ευρώ σημειώνεται κατανάλωση 200 ευρώ, λόγω του περιορισμού των κινήσεων».

Τρία, όπως ανέφερε, είναι τα χαρακτηριστικά της περιόδου των τελευταίων δέκα πέντε χρόνων:

1ον η συρρίκνωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων

2ον η λιγότερη κίνηση

3ον ο ανταγωνισμός με την Βουλγαρία.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις νοθείας υποστήριξε ότι στις μικρές επαρχιακές πόλεις δεν απαντώνται τέτοιου είδους προσπάθειες συχνά σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιοκτητών και των τακτικών πελατών τους- τους απαλλάσσει από «περιπέτειες».

Όσον αφορά στην κίνηση προς τη Βουλγαρία η φθηνότερη κατά 50 λεπτά τιμή έλκει σε μεγάλο ποσοστό ντόπιων ιδιοκτητών αυτοκινήτων «σε ποσοστό 40%», όπως είπε, «από τον οικισμό, προμηθεύονται τα καύσιμά τους από εκεί».

Ρεπορτάζ -Σύνταξη: Μαρία Νικολάου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More