Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη: Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών εγκατέλειψαν τον χώρο λόγω υψηλού κόστους

Ψάχνουν παραγωγούς, αλλά δεν βρίσκουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης οπορωκηπευτικών στην Κομοτηνή. Λίγοι οι γεωργοί, που ασχολούνται επαγγελματικά, λίγα και τα παραγόμενα προϊόντα, που έχουν στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο www.ertnews.gr το ολοένα και πιο υψηλό κόστος παραγωγής των τελευταίων χρόνων αποθάρρυνε νέους να ασχοληθούν επαγγελματικά και ώθησε παλιούς να εγκαταλείψουν την ενασχόληση.
«Το γεγονός ότι η Ροδόπη βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα λειτουργεί αποθαρρυντικά» ανέφεραν κι εξήγησαν ότι: «όταν δεν βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο της μαζικής απορρόφησης της παραγωγής τους, τότε δύσκολα παίρνουν την απόφαση της ενασχόλησης».

Τον ρόλο αυτό καλούνται να αναλάβουν τα τοπικά καταστήματα, ωστόσο, τα μεγέθη είναι μικρότερα και οι όποιες πωλήσεις δεν φθάνουν να καλύψουν το κόστος μιας επαγγελματικής πολυέξοδης παραγωγής, όπως είναι οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις ή οι μονάδες παραγωγή κηπευτικών.

«Το κόστος των αγροεφοδίων, το ενεργειακό κόστος, η έλλειψη εργατικών χεριών, η απαίτηση για 16 και 18 ώρες εργασίας αποθαρρύνει” δηλώνουν στο www.ertnews.gr και σημειώνουν ότι από όλους όσοι ασχολήθηκαν επαγγελματικά λίγοι παρέμειναν στο χώρο γιατί «πιέστηκαν» από τις υποχρεώσεις, τα οικονομικά ανοίγματα, τη δουλειά και την έλλειψη δυνατοτήτων προώθησης.

Έτσι, όπως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων σημειώνουν, «ενώ πριν είκοσι (20) χρόνια ήταν δεκαπέντε (15) οι παραγωγοί που επαγγελματικά παρήγαγαν οπορωκηπευτικά στη Ροδόπη και συνεργάζονταν μαζί τούς σήμερα παραμένουν και παράγουν δύο (2) κι εκείνοι έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More