Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη: Υψηλό το κόστος της καλλιέργειας των λαχανικών, με το σταγονόμετρο η διάθεσή τους

Αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος, τόσο της καλλιέργειας, όσο και της συλλογής βρίσκονται οι παραγωγοί λαχανικών στη Ροδόπη. «Μόνος σύμμαχος», όπως αναφέρουν, «η παρατεταμένη καλοκαιρία», που διατηρεί την παραγωγή τους σε άριστη κατάσταση κι επιτρέπει στους ίδιους καλύτερη διαχείρισή της.

Στους οικισμούς Πάσσο, Κρωβύλη, Αρίσβη, αλλά και σε δεκάδες άλλα σημεία της Ροδόπης δεν λείπουν οι μοναχικές προσπάθειες παραγωγών, που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της μονοκαλλιέργειας του βαμβακιού ή του καπνού, και ασχολούνται με την παραγωγή λαχανικών. Το υψηλό κόστος της καλλιέργειας, ωστόσο, και τα ακριβά εργατικά χέρια απομακρύνουν χαμόγελα κι αισιοδοξία.

Όπως σημειώνουν στο www.ertnews.gr «προς το παρόν, 20 Νοεμβρίου, και ο καιρός είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκός για τις καλλιέργειες», ωστόσο, όπως εξηγούν, η παραγωγή λαχανικών απαιτεί πολύωρη, καθημερινή ενασχόληση και τα εργατικά χέρια κοστίζουν. «Με τριάντα (30) ευρώ μεροκάματο δεν μπορείς να απασχολείς και εργάτες, παρά μόνο, αν είναι ανάγκη κάτι να γίνει» υποστηρίζουν. Έτσι οι μοναχικές προσπάθειες των λάχανο-παραγωγών της Ροδόπης είναι συνήθως οικογενειακές υποθέσεις, «ο σύζυγος, η σύζυγος και τα παιδιά, όταν μπορούν» εξηγούν οι ίδιοι.

Όσον αφορά στην προώθηση- πώληση της παραγωγή; «Μόνο οι λαϊκές αγορές» απαντούν και στήνουν τους δικούς τους πολύχρωμους πάγκους, όπου «συνυπάρχουν» καλοκαιρινές παραγωγές (ντομάτες, πιπεριές) , που καλά κρατούν ακόμη λόγο καλοκαιρίας, με τις φθινοπωρινές (λάχανα, κουνουπίδια, καρότα,σ πανάκια, αντίδια κ.α.). Παράλληλα, σπεύδουν να προσθέσουν πως μια δεύτερη λαϊκή μόνο για παραγωγούς, ίσως, και να βοηθούσε. «Όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα δεν μπορεί να αγοράσει, όσες κι αν είναι οι λαϊκές» σημειώνουν οι ίδιοι έχοντας πια μακρά εμπειρία, αφήνουν, όμως ανοικτό το παράθυρο της «δοκιμής» λέγοντας χαρακτηριστικά «μόνο στην πράξη θα φανεί εάν θα βοηθήσει» και προσθέτοντας ότι « Προς το παρόν καταγράφουν μειωμένη κίνηση και πωλήσεις προϊόντων στο μισό σε σχέση με παλαιότερες εποχές», γεγονός, όπως ίδιοι λένε, που μαρτυρά «το οικονομικό «στρίμωγμα» του απλού κόσμου». Γι αυτό το λόγο άλλωστε, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, κρατούν τις τιμές πώλησης σταθερές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More