Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροντρίγκο Σορογκογιέν: Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης μιλάει αποκλειστικά στο ertnews

Πριν αναρτήσουμε αναλυτική κριτική για τη νέα του ταινία As Bestas, μοιραζόμαστε μαζί σας αποσπάσματα από όσα μας είπε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης ο υποψήφιος για Όσκαρ Iσπανός σκηνοθέτης Ροντρίγκο Σορογκογιέν, του οποίου η ταινία θα είναι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο ίδιος όμως, όπως μας αποκάλυψε, δεν θα τα καταφέρει.

«Υποθέτω ότι είναι πολύ δύσκολο (να γράψεις πολυδιάστατους χαρακτηρες), αλλά είναι αυτό που αρέσει στην Isabel Peña, την σεναριογράφο, και σε εμένα. Προσπαθούμε για αυτό, να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, κάποιους χαρακτήρες που δεν είναι άσπρο ή μαύρο, όπου δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί…

Οπότε είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι θέμα δουλειάς, δεν θα το έλεγα. Υπάρχουν πιο δύσκολες δουλειές, αλλά έλα, είναι θέμα του να δουλεύεις πολύ, και επίσης, νομίζω ότι υπάρχει κάτι πολύ ψυχολογικό, το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε και άρα και τους χαρακτήρες των ταινιών μας.

[Για την ανατροπή στο μέσο της ταινίας] Χωρίς να κάνω spoilers, είναι μια ιδέα που είχαμε από την αρχή, ξέραμε ότι θέλαμε να κάνουμε αυτή την ταινία. Μια ταινία που στη μέση ή λίγο παραπάνω από τη μισή δεν σε κρατάει διαρκώς σε αγωνία, αλλά αλλάζει εντελώς την ταινία ένα γεγονός, ένα πολύ βάναυσο και πολύ σημαντικό γεγονός στην αφήγησή της. Καμία δυσκολία γιατί… Έχει να κάνει με το ότι σε ένα σενάριο υπάρχουν φορές που είναι δύσκολο να βρεις λύση, άλλες φορές όμως έχεις τη λύση από την αρχή. Από την πρώτη στιγμή που σκέφτεσαι την ταινία. Έτσι, αυτή η απόφαση υπήρχε από την αρχή.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ταινία, το σενάριο, η πρώτη έκδοση του σεναρίου γράφτηκε το 2015, δηλαδή ήδη το 2015, εκείνη την εποχή (που το κύμα του φασισμού υψωνόταν στην Ευρώπη), ήδη μας απασχολούσε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, αυτή η κλιμάκωση, όπως λέτε, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, συνέχισε να αυξάνεται. Λοιπόν, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ, έχει μεγάλη σημασία για εμάς, πιστεύουμε ότι πρέπει να το σταματήσουμε και να το λύσουμε, και να το θεραπεύσουμε σε όλη την κοινωνία, αλλά δεν το κάνουμε καλά και ελπίζω ότι ταινίες όπως αυτές που κάνουμε εμείς και άλλοι κινηματογραφιστές θα βοηθήσουν να γίνει διάλογος και να υπάρξει συνεννόηση.

Η σχέση (με το Ελληνικό κοινό), είναι όχι περίπλοκη, είναι μια περίεργη σχέση, γιατί δεν έχω μιλήσει ποτέ ή πολύ σπάνια στο ελληνικό κοινό, είναι μια χώρα που με συναρπάζει η Ελλάδα, όποτε μπορώ πηγαίνω εκεί, αλλά δεν έχω μιλήσει, δεν έχει γίνει πολύς διάλογος. Ήταν μόνο, ήμασταν κάποτε με «Το Βασίλειο», νομίζω… Ή με το «Mother»; Όχι, με «Το Βασίλειο». Και είναι αλήθεια ότι ήταν μια πολύ ωραία προβολή που είχε μεγάλη απήχηση. Χαίρομαι λοιπόν, αλλά είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, στην Ελλάδα οι ταινίες που κάνουμε πάνε πολύ καλά.

Νιώθω τεράστια χαρά, αλλά θα ήθελα να κάνω πολύ περισσότερο διάλογο και να μάθω πολλά περισσότερα! Όχι, δεν ξέρω πώς λειτουργεί είναι αλήθεια, αλλά για παράδειγμα δεν μπορώ να πάω στη Θεσσαλονίκη. Ξέρω ότι η ταινία θα πάει [στο Φεστιβάλ], αλλά φέτος δεν μπορώ να πάω. Με θυμώνει πολύ, αλλά δεν μπορώ».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More