Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρώμη: Μεγάλη διαμαρτυρία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – Τζόρτζια Μελόνι: Νόμοι και θεσμοί υπάρχουν

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η άγρια δολοφονία της 22χρονης Τζούλια Τσεκερίν σε λίμνη της Βόρειας Ιταλίας συγκλόνισε την Ιταλική κοινή γνώμη.
Σήμερα έφτασε στη Βενετία ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία πρώην αρραβωνιαστικός της, Φιλίππο Τουρέτα, ο οποίος συνελήφθη στη Γερμανία και εκδόθηκε από τις Γερμανικές Αρχές.

Η δολοφονία της Τσεκερίν είναι η 105η γυναικοκτονία στην Ιταλία από τις αρχές του 2023 – μία κάθε 3 ημέρες, όπως υπογράμμισε και ο δήμαρχος της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι – και τα ΜΜΕ αναδεικνύουν καθημερινά φαινόμενα έμφυλης βίας.
Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο δημόσιος διάλογος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών εδώ και περίπου μια εβδομάδα μονοπωλούνται από τη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών.

Στις αρχές της εβδομάδας, η γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος Λίλι Γκρούμπερ μίλησε για “πατριαρχική κουλτούρα” που “η Δεξιά στην εξουσία δεν την αντιτίθεται και πολύ”. Παράδειγμα, σύμφωνα με την Λίλι Γκρούμπερ, το γεγονός πως από την αρχή της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός – η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της χώρας – ζητά να την αποκαλούν “ο πρωθυπουργός”, σε γένος αρσενικό. Η Μελόνι απάντησε με ανάρτηση δείχνοντας όλες τις γυναίκες της οικογένειάς της.

Την Παρασκευή το βράδυ, στη Ρώμη, μαθήτριες από διάφορα λύκεια της Ρώμης πραγματοποίησαν flash mob στο μετρό, φωνάζοντας “ποτέ ξανά σιωπηλές”, επιβιβάστηκαν στα βαγόνια φορώντας μίνι φούστες, σορτς και φούξια μπαντάνες.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις για να δοθεί η λέξη ‘τέλος’ στη βία κατά των γυναικών. Το πρωί στο Μιλάνο χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Όμως η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Ρώμη, όπου εκτιμάται πως συγκεντρώθηκαν πάνω από 50.000 άτομα (αν και οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 500.000 παρουσίες) που παρέλασαν από το Τσίρκο Μάσιμο έως το Σαν Τζιοβάνι. Παρόντες πολλοί φοιτητές, αλλά και διαδηλωτές με πανό και συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, πολλοί επώνυμοι και καλλιτέχνες, από τον δήμαρχο της Αιώνιας Πόλης έως και τον ηθοποιό Λούκα Τζινγκαρέτι, ο οποίος υποδύεται τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, ακόμη ο Τούρκος σκηνοθέτης Φέρζαν Όσπετεκ, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Ρώμης. 

Παρούσα και η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, η οποία δήλωσε πως “η χώρα ζητάει ένα βήμα προς τα εμπρός κατά της έμφυλης βίας. Η καταστολή δεν αρκεί, πρέπει να επιμείνουμε στην πρόληψη για την εξάλειψη της πατριαρχικής κουλτούρας. Η αγανάκτηση και ο θυμός δεν αρκούν. Θέλουμε να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή”.

Σημειωτέον, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν εμφανίστηκε στην πορεία, όπως και είχε ανακοινώσει. Παρόλα αυτά, η ίδια σήμερα ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών όπου τόνισε πως “είμαστε ελεύθερες και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει αυτή την ελευθερία, κανείς δεν μπορεί να νομίζει ότι είμαστε στην κατοχή του. Θέλω να πω στις Ιταλίδες ότι δεν είναι μόνες τους”.

Η Μελόνι τόνισε πως οι γυναίκες “όταν φοβούνται, πρέπει να καλούν το 1522 – ο Ιταλικός αριθμός κατά της βίας και του stalking –  ανά πάσα στιγμή, για άμεση βοήθεια. Γιατί” σημειώνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός “οι νόμοι υπάρχουν, οι θεσμοί υπάρχουν, ενωμένοι, για να αποτρέψουν και να καταπολεμήσουν το έκτρωμα της βίας κατά των γυναικών, της καταδίωξης, της γυναικοκτονίας”.

Siamo libere, e nessuno può toglierci quella libertà, nessuno può pensare che siamo nel loro possesso.
Nella Giornata internazionale per l’eliminazione della violenza contro le donne, voglio dire alle donne italiane che non sono sole, e che quando hanno paura 1522 è il numero da… pic.twitter.com/AKJPtz2agN

— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) November 25, 2023

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More