Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρ. Παλαιοπάνης: Προσοχή για κατολισθήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο πέριξ του ορεινού όγκου του Λεπέτυμνου

Στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθητικών φαινομένων σε όλο το οδικό δίκτυο που περικλείει τον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου, λόγω της σεισμικής ακολουθίας, αναφέρεται με νέα ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Ραφαήλ Παλαιοπάνης, Γεωγράφος και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προς επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, αναφέρει,

11/01 το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου απευθύνει σύσταση στους δημότες για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων στην περιοχή.
15/01 η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου – κατόπιν αυτοψίας – συνιστά στους οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους σε συγκεκριμένα σημεία στην Ε.Ο Αργένου – Κλειώς.
Όμως ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στα αναφερόμενα σημεία. Σε όλο το οδικό δίκτυο που περικλείει τον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου και έχει επηρεαστεί από τη σεισμική ακολουθία υπάρχει αξιόλογος αριθμός πρανών στα οποία μπορεί να εκδηλωθούν – κυρίως – καταπτώσεις βράχων.
Η ύπαρξη πολλών στροφών και μικρής ορατότητας στο οδικό δίκτυο αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Επιπρόσθετα τα φαινόμενα μπορεί να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου και όχι μόνον άμεσα γεγονός που επιφέρει τη μείωση της προσοχής των οδηγών.
Συνοψίζοντας, επειδή ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, με – κυρίως – μικρού όγκου καταπτώσεις βράχων αλλά μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος, πέρα από τις ανακοινώσεις, θα πρέπει να ληφθούν, όπως προτείνεται, κατάλληλα μέτρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More